Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Каранса, Рамон

Испански военноморски АТАШЕ във Вашингтон, извършвал шпионска дейност, макар и непохватно, по време на Испано-американската война.

Американският боен кораб Мейн е потопен на 15 февруари 1898 г. в пристанището на Хавана. Конгресът създава комисия за разследване на катастрофата. Американският консул в Хавана и Чарлс Сигсби — капитан на Мейн, дават показания, според които отговорни за експлозията са испанските власти. Каранса извиква и двамата на дуел. Войната избухва скоро след това и на испанския пълномощен министър във Вашингтон и на персонала му, включително на Каранса, е наредено да отпътуват. Каранса отива само да Монреал, Канада, където наема къща и започва шпионската си дейност срещу Съединените щати. Поради екстравагантния му начин на живот служителите на американските тайни служби — Министерството на финансите отговаря за измамниците и фалшификаторите — поставят Каранса под НАБЛЮДЕНИЕ. Агент на Министерството на финансите наема стая до апартамента на Каранса в хотела в Торонто и забелязва, че той се среща с американеца Джордж Даунинг, който служи на американския боен кораб Бруклин. Каранса го кара да отиде във Вашингтон и да се опита да разбере каква е програмата на американския боен кораб.

От САЩ Даунинг изпраща писмо до Каранса, като използва КОНСПИРАТИВНА ПОЩЕНСКА КУТИЯ в Канада. Писмото е „прехванато“ и прочетено от американските пощенски служби. В него се описват подробности за военноморските операции в западната част на Тихия океан, където старши капитан Джордж Дюи се подготвя за отпор срещу испанските сили на Филипините. Даунинг е арестуван. Той се обесва, преди да започне процесът срещу него.

Каранса продължава да вербува АГЕНТИ. Предлага значителни суми на канадци и представители на други неутрални страни да шпионират срещу Съединените щати. Той наема дори частни детективи, за да му помагат да намира шпиони. Американските служби успяват да проследят всеки вербуван от Каранса. Кореспонденцията между Каранса и някои от бъдещите му агенти се преглежда и се разкрива, че той нарушава неутралитета на Канада. Върнат е в Испания, без да успее да се добере до сериозна разузнавателна информация.