Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Дръмънд, Нелсън

Първият чернокож американец, обвинен в шпионаж. Дръмънд — чиновник в Генералния щаб на американския военноморски флот в Лондон, има достъп до СТРОГО СЕКРЕТНИ и със секретна степен КОСМИК документи (второто обозначение се използва от НАТО). През 1963 г. срещу него е образуван процес и той е осъден за шпионаж на доживотен затвор заради продажба на тайни на Съветския съюз. Шестте години шпионска дейност му донасят около 28 000 долара.

Сътрудник на руските специални служби забелязва, че Дръмънд, който е страстен комарджия, е в непрекъснати финансови затруднения, и предава името му на съветската си връзка, която вероятно работи под дипломатическо прикритие в съветското посолство в Лондон. Една нощ през 1957 г. някакъв непознат се приближава до Дръмънд в един бар, дава му малка сума и моли за услуга: да му даде служебна карта от ВМС на САЩ, за да може приятелите му да посещават военноморската борса. Следващите молби са все по-значителни, докато накрая Дръмънд започва да изнася секретни материали.

Той е прехвърлен на друга служба, където няма достъп до секретни материали. Съветският му агентурист прекъсва контакта с него и го предупреждава, че е под наблюдение. УПРАВЛЕНИЕТО ЗА ВОЕННОМОРСКО РАЗУЗНАВАНЕ действително провежда тайно разследване заради липсващите документи. Неколцина моряци, включително Дръмънд, са под подозрение. Не всички липсващи документи са били предавани от Дръмънд на АГЕНТУРИСТА. Това означава, че руснаците са имали не само вътрешна информация за проучването, но и най-малко още един моряк или цивилен служител освен Дръмънд в лондонската служба, който е работил за тях.

През 1958 г. Дръмънд е назначен на служба в Съединените щати, където през следващите 4 години продължава шпионската си работа, като предава тайни, до които успява да се добере по време на служебни пътувания в Бостън, в Норфък, Вирджиния, и в Нюпорт, Роуд Айлънд. Контактите му са с дипломати на работа в съветската мисия в ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ. Той предава информация за морски оръжейни системи, противоподводникови електронни устройства и подводникови данни за поддръжка.

Тъй като руснаците в Обединените нации са под НАБЛЮДЕНИЕ от ФБР, вероятно именно това е довело до арестуването на Дръмънд. Но също така е възможно генерал-майор ПОЛЯКОВ — офицер от съветското ГРУ, шпионирал за Съединените щати в продължение на 20 години, да е посочил Дръмънд.

Самият Поляков е един от ония американски АГЕНТИ, предадени на руснаците от ОЛДРИЧ ЕЙМС — КОНТРАРАЗУЗНАВАЧ от ЦРУ, арестуван през 1994 г. като съветски ВНЕДРЕН АГЕНТ. Разкритият от Еймс Поляков е екзекутиран през 1986 г.