Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Харви Бърч

Литературен герой на ДЖЕЙМС ФЕНИМОР КУПЪР от романа „Шпионинът“ („The Spy“, 1821) — роман за шпионажа по време на Войната за независимост на Северна Америка. Харви Бърч е амбулантен търговец, чиято легенда за прикритие е, че е човек на британците, а в действителност изпълнява разузнавателни задачи по поръчение на Арфиста (прототип е генерал ДЖОРДЖ ВАШИНГТОН).

Подвизите на Бърч имат историческа основа, а литературният образ на разузнавач е подсказан на писателя от реално съществуващия Инок Кросби — обущар от Кънектикът. В началото на Войната за независимост Кросби служи в армията. Оттегля се поради лошо здраве, но през 1776 г. отново постъпва на служба. Един ден, когато бил на разположение на американските войски в Ню Йорк, към него се обръща един тори, смятайки го по погрешка за симпатизант на англичаните. Кросби приема играта и узнава, че англичаните възнамеряват да включат полицията в състава на редовните британски войски. Той предава информация на Джон Джей — един от съратниците на Вашингтон, който му предлага да се заеме с разузнаване. След като умело изиграва бягство от американците, Кросби се присъединява към торите. А когато ги пленяват, американците, за да не го издадат, се отнасят към Кросби като към враг.

Скоро Кросби отново преминава линията на фронта като ТАЕН АГЕНТ на Джей. Той се внедрява сред групите на торите, а след това ги предава в ръцете на американците. Сред тези, които симпатизират на англичаните, той си спечелва печална слава и торите организират истинска хайка за залавянето му.

След войната Кросби се устройва в Ню Йорк — става фермер и помощник-шериф. За вярна служба получава награда от 250 долара.

Научавайки за разузнавача от Джей, Купър написва романа „Шпионинът“. Документална книга за Кросби — „Разобличеният шпионин“ („The Spy Unmasked“) от Л. Барнъм, излиза през 1829 г.