Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хенч, Рихард (1869–1918)

Сътрудник на немското разузнаване, отговорен за решението на Германия да спре настъплението си в Северна Франция през 1914 г. В началото на Първата световна война той е началник на отдел Чуждестранни армии (фактически ръководител на външното разузнаване) в германския Генерален щаб. Освен това Хенч изпълнява важни поръчения в качеството си на свръзка между Генералния щаб и командващите на 5-те армии, нахлули в Северна Франция.

На 8 септември 1914 г. той се среща с началника на Генералния щаб и фактически главнокомандващ въоръжените сили генерал-полковник Фон Молтке. След това Хенч потегля с кола към командните пунктове и на 5-те армии, за да прецени лично бойната обстановка. Той успява да убеди командващите и на 5-те армии, че е крайно необходимо немските войски да прекратят настъплението. Устните препоръки на Хенч (той не е имал каквато и да е писмена заповед от Молтке) водят до поражение на германците в сражението край Марн, което е по-скоро психологическа победа за британските и френските сили. Ако германците не са били забавили напредването си, много вероятно щяха да имат успех ако не в превземането на Париж, то поне в обсадата му по време на тази ранна кампания през Първата световна война.

Твърди се, че когато германските армии са отстъпили, Молтке казал на кайзера: „Ваше величество, загубихме войната!“ Разследването във връзка с оттеглянето на армиите през 1917 г. оправдава Хенч.

Германските разузнавателни сведения от времето на Хенч са „некомпетентни и подвеждащи“, пише историкът Корели Барнет в биографичната история „Мъже с мечове“ („The Swordbearers“, 1964).