Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Барнет, Дейвид (1933)

Първият сътрудник на ЦРУ, обвинен в шпионаж срещу САЩ. През 1955 г. Барнет завършва Мичиганския университет, а през 1958 г. започва работа в ЦРУ като аналитик. Бил е командирован в подразделения на АРМЕЙСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ НА САЩ в Южна Корея и Вашингтон. След 2-годишна служба като сътрудник на Управлението по операциите през 1967 г. е изпратен под дипломатическо ПРИКРИТИЕ в Сурабая, Индонезия. Там организира вербуването на съветски служители, които да работят в полза на САЩ.

През 60-те години Индонезия сключва договор със СССР за доставка на съветска военна техника — кораби и оръжие, на стойност милиарди долари. Американското разузнаване разработва операция ХАБРИНК, чиято цел е Съединените щати да получат в свои ръце огромната информация за съветските оръжейни системи и даже някои образци. Между 31 октомври 1976 и 27 февруари 1977 г. Барнет дава на руснаците информация за Хабринк по време на среща с оперативни работници от КГБ във ВИЕНА и Джакарта.

През 1970 г. Барнет напуска ЦРУ, но продължава да изпълнява различни задачи. Завръща се в Индонезия, става управител на фабрика за скариди, преди да се заеме с експорт на мебели. Фирмата му не върви добре и към 1976 г. задлъжнява на кредитната банка със 100 хил. долара. По това време Барнет се свързва с представители на КГБ в Джакарта. Разказва каквото знае за операциите на ЦРУ срещу съветски агенти, издава самоличността на 30 служители на ЦРУ, които работят под прикритие, както и имената на 7 руснаци от консулството в Сурабая, които ЦРУ планира да вербува.

През 1977 г. оперативни работници от КГБ убеждават Барнет да започне работа в Конгреса, разбира се, най-добре в Сената или в комисиите по разузнаването към Камарата на представителите. Въпреки че не успява да получи длъжност на нито едно от тези места, той продължава да доставя на КГБ секретни материали. През октомври 1980 г. е арестуван от ФБР и подведен под съдебна отговорност.

Барнет е едно от най-значимите прониквания на КГБ в ЦРУ. За 92 000 долара той предава на КГБ подробности за най-успешната тайна операция на ЦРУ срещу Съветския съюз — операцията Хабринк. Обвинен е в шпионаж и на 8 януари 1981 г. е осъден на 18 години затвор.