Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Фрейзър-Смит, Чарлс (1904–1992)

Създател на техническо шпионско оборудване за британското правителство през Втората световна война. Неговите изобретения вдъхновяват писателя ЯН ФЛЕМИНГ да създаде в романите си за ДЖЕЙМС БОНД специалист по разнообразните шпионски приспособления.

Фрейзър-Смит учи в колежа в Брайтън, напуска го 17-годишен, за да стане за кратко начален учител. В учението не постига успех, но става добър играч на ръгби. През 1926 г. изучава селско стопанство, а след това заминава за Мароко, където се захваща с фермерство.

През 1940 г. се завръща във Великобритания, за да се включи във военните действия срещу Германия. Постъпва в Министерството по снабдяване и там създава различни шпионски технически „нещица“ за МИ–6. Фрейзър „криел“ миниатюрни камери в запалки, топографски карти в лули за пушене, средства за ТАЙНОПИС в токове на обувки и най-различни други уреди, поставяни на най-невероятни места. Намира скришни места за компаси, така че британски пилоти да могат да ги съхраняват при плен и обиск. Освен за оперативните работници на МИ–6 той разработва оборудване и за УСО (Управление за специални операции) и за въздушнодесантната служба със специално предназначение.

През 1947 г. се оттегля от държавна служба, за да се отдаде на фермерството, този път в Англия. Описва част от дейността си в „Тайната война на Чарлс Фрейзър-Смит“ („The Secret War of Charles Fraser-Smith“, 1981). Той е един от съавторите на книгата „Мъже на честта през Втората световна война“ („Men of Faith in the Second World War“, 1986), в която се разказва за отношението на 10 герои от войната към религията. В съавторство с биографа му Дейвид Портър през 1988 г. издава книгата „Четири хиляди години война“ („The Four Thousand Year War“), в която се говори за ролята на Бога във вечния стремеж на човека към свобода.