Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Група за проучване и наблюдение (ГПН)

Служба на АГЕНТУРНОТО РАЗУЗНАВАНЕ на армията на САЩ през Виетнамската война. Организационно е към т.нар. Щаб за оказване на военна помощ и е със седалище на улица Пастьор в Сайгон. Прикривайки се с това безобидно название, групата се занимава с подготовка и изпращане на агенти на вражеска територия по суша, въздух и море. Широко се използват десанти с вертолети и торпедни катери.

Създадена е за борба срещу северновиетнамците през януари 1964 г. и задачата й е „всестранно притискане на противника, диверсионни акции, политически натиск, хващане на военнопленници, ликвидиране, осигуряване на разузнавателни данни, пропаганда и отвличане вниманието на противника“.

ГПН е елитно междуведомствено подразделение, подчинено непосредствено на главнокомандващия войските в Тихия океан. Групата работи в тясно взаимодействие с разузнаването в Южен Виетнам. За агенти често са се използвали етнически китайци.

В дейността на ГПН участва и ЦРУ. Един от водещите специалисти в групата е сътрудникът на ЦРУ УИЛЯМ БЪКЛИ, през 1984 г. отвлечен в Бейрут и убит след известно време. В некролога за бойния път на Бъкли се прокрадва връзка между ГПН и ФЕНИКС — секретна операция за физическото ликвидиране на ръководители на Виетконг.

Вж. ВИЕТНАМ.