Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Гордиевски, Олег (1938)

Британски АГЕНТ в КГБ. Шпионира в полза на Великобритания 11 години. През 1985 г. е предаден от ДВОЕН АГЕНТ в ЦРУ. Успява да напусне Съветския съюз и заминава за Великобритания.

Учил е в Московския институт за международни отношения и през 1962 г. постъпва в КГБ. След едногодишно обучение през 1963 г. получава първото си назначение в главното управление на КГБ. Работата му се състои в изготвянето на анализи за АГЕНТ-НЕЛЕГАЛИ (разузнавачи, приели чужда самоличност), които работят на Запад. През януари 1966 г. получава назначение в Копенхаген да ръководи мрежата на КГБ в Дания. Там работи до 1970 г. и от 1973 до 1978 г. (Когато през 1977 г. се връща в Москва в отпуска, посещава първата лекция на ХАРОЛД (КИМ) ФИЛБИ пред КГБ.)

Твърди се, че когато през 1968 г. руснаците нападат Чехословакия, той решава да окаже помощ на Запада. Започва да шпионира в полза на британската служба за разузнаване МИ–6 през 1974 г. от Копенхаген. Завръща се в Москва през 1978 г., където работи до 1982 г., а след това е назначен в съветското посолство в Лондон. В началото на 1985 г. става РЕЗИДЕНТ на КГБ в Лондон.

През май 1985 г. Гордиевски е извикан в Москва за консултации. Там е подложен на разпит и е обвинен, че е предал Съветския съюз. Той отхвърля всички обвинения. Въпреки че КГБ непрекъснато го следи, успява да се свърже с британското разузнаване. Всеки ден бяга за здраве и на 19 юли, облечен в спортен екип, отново излиза за утринен крос, но повече не се връща вкъщи. С помощта на британците напуска Съветския съюз, но оставя в Москва съпругата си Лейла и двете си дъщери.

След като Гордиевски се „появява“ в Лондон през септември 1985 г., британското правителство експулсира 25 съветски дипломати, журналисти и др., посочени от него като участници в разузнавателна дейност.

През 1990 г. ръководителят на КГБ ВЛАДИМИР КРЮЧКОВ твърди, че е имало възможност Гордиевски да се събере с жена си предната година, ако комунистите не били изгубили властта в Чехословакия. На пресконференция в Москва Крючков казва, че събирането на семейството е законно искане, но Гордиевски го нарича „поредния номер“. „КГБ очевидно се надява, че когато видя жена си и двете си дъщери, ще успеят да ме принудят да се върна в Москва.“ Скоро след бягството на Гордиевски жена му се развежда с него. В противен случай надали е щяла да успее да запази работата си или децата да останат в избраните от тях училища. Жена му и децата му получават разрешение да напуснат Съветския съюз през 1991 г., но Гордиевски и жена му не се събират отново.

С Кристофър Андрю той пише документалната книга „КГБ: Поглед отвътре“ („KGB: The Inside Story“, 1990).