Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Абакумов, Виктор (1894–1954)

Дългогодишен съветски апаратчик в системата на разузнаването и протеже на ЛАВРЕНТИЙ БЕРИЯ; председател на СМЕРШ през 1943–1946 г.; председател на МГБ през 1946–1951 г.; заместник-председател на НКВД през 1941 г. с печална слава като ръководител на Смерш и на КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕТО през Втората световна война. Като председател на Смерш Абакумов е докладвал лично на Йосиф Сталин, което му е давало свободен достъп до съветския диктатор. По време на войната е издигнат до първи заместник-комисар на Държавна сигурност (Берия е комисар) и от 1943 г. е с ранг генерал-полковник (по това време военни чинове не са били давани в ОРГАНИТЕ на Държавна сигурност).

От октомври 1946 г. до август 1951 г., когато Сталин решава да го отстрани, Абакумов е министър на Държавна сигурност (председател на новообразуваното МГБ — организация на Народната милиция). Сталин го назначава за ръководител на МГБ, за да намали влиянието на Берия, но Абакумов остава докрай верен на своя патрон. (Смерш е присъединена към МГБ с права на Трето главно управление [контраразузнаването] на това министерство.)

Докато Абакумов ръководи МГБ, плъзва корупция. Той е арестуван и затворен в ЛУБЯНКА през есента на 1951 г. Никита Хрушчов, тогава секретар на Московския градски комитет на партията, обяснява пред офицерите от МГБ арестуването на Абакумов с примери за корупция, със създаването на частни публични домове, с получаването на скъпи подаръци от Запада и с ненавременното откриване на т.нар. ленинградски заговор срещу Сталин.

Берия освобождава Абакумов след смъртта на Сталин през март 1953 г. След екзекуцията на самия Берия в края на същата година Абакумов отново е арестуван, осъден и екзекутиран в началото на декември 1954 г. В обвинителния акт са включени и обвиненията срещу осъдените по време на т.нар. ленинградски заговор срещу партийните дейци — обвинения, които до голяма степен са измислица.

В книгата си „Времето на Сталин“ („The Time of Stalin“, 1981) историкът Антон Антонов-Овсеенко описва Абакумов като „… изключително посредствен, но безропотен изпълнител на заповеди“.

Вж. КГБ.