Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Национален център за контраразузнаване (НЦК)

Координираща организация за направляване всички дейности на американското КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ на национално равнище. НЦК е създаден през 1994 г. от СЪВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ (СНС) с президентско решение и се контролира от Националния съвет по контраразузнавателна политика към СНС.

Една от задачите на НЦК е противодействие на ПРОМИШЛЕНИЯ ШПИОНАЖ. Службата за преценка на заплахите, създадена към НЦК, използва разузнавателни сведения и открити източници, за да определи онези обекти от американската индустрия и технология, които представляват цели за чуждите сили или за разузнавателните им служби.

Центърът доставя на СНС анализи за заплахите към появяващите си или вече съществуващите американски технологии, както и за бизнесмени в страната или чужбина. Освен това дава преценка за чуждестранната собственост, която е от интерес за САЩ, и контролира трансфера и съвместните междудържавни икономически проекти.

Центърът предоставя на определени корпорации доклади за промишления шпионаж и работи за „разширяване на връзките“ между РАЗУЗНАВАТЕЛНАТА ОБЩНОСТ и американската частна индустрия.