Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Арлингтън хол

Бивше девическо училище в предградието Арлингтън, Вирджиния, в околностите на Вашингтон, което по време на Втората световна война става седалище на СЛУЖБАТА ЗА РАДИОТЕХНИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ (СРР) на армията на САЩ.

От основаването през 1930 до 1942 г. СРР се помещава в Мюнишънс билдинг на Вашингтон Мал — част от комплекс с „временни“ сгради, строени през Първата световна война. Още в началото на Втората световна война помещенията се оказват недостатъчни. Имало е идея СРР да се помещава в почти завършената сграда на Пентагона — от другата страна на река Потомак. Преди да бъде осъществено преместването, се взима решение СРР да има своя сграда — за предпочитане извън Вашингтон.

След като са обмислени няколко възможности, изборът пада върху девическия колеж Арлингтън хол на улица Петдесета. Намира се на няколко мили от Пентагона и е сравнително близо до първата радиопрехващателна станция на ССР за Източния бряг. Мястото е близо и до жилищните райони на Вашингтон, което е удобно за бързо разрастващия се персонал.

Теренът и постройките са закупени за 650 000 долара плюс 40 000 за допълнително обзавеждане. Военното министерство става собственик на колежа на 14 юни 1942 г. Веднага след това започва преместването на персонала, документацията и машините. Всичко е завършено на 24 август.

Тогава започват изграждането на допълнителни постройки и монтирането на апаратура за сигурност на СТРОГО СЕКРЕТНИТЕ устройства.

По същото време военноморският персонал по КРИПТОАНАЛИЗ се премества от сградите на Вашингтон Мал в друго бивше училище на булевардите Небраска и Масачузетс — Северозападен Вашингтон (вж. БАЗА ЗА ВОЕННОМОРСКА СИГУРНОСТ).