Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Гимпел, Ерих (1910)

Германски шпионин, пристигнал по време на Втората световна война в Съединените щати с германска ПОДВОДНИЦА.

Роденият в Германия Гимпел придружава УИЛЯМ КОУЛПО, роден в Америка шпионин. Двамата се запознават в ШПИОНСКАТА ШКОЛА на СС в Хага, Холандия. Гимпел тъкмо се е завърнал от Испания, където е работил като германски АГЕНТ. На 6 октомври 1944 г. двамата заминават за Съединените щати на борда на подводница U–1230. През нощта на 28 ноември с гумена лодка са свалени на брега на изолиран плаж в залива Френчман близо до Бей Харбър, Мейн. (За подробности около събитията, последвали акостирането им, вж. КОУЛПО, УИЛЯМ.)

Гимпел е вербуван за шпионин през 1935 г., докато работи в една германска радиокомпания в Перу. Един АТАШЕ от германското посолство в Лима му поръчва да наблюдава кораби и товари, които влизат в пристанището и излизат от него. През януари 1942 г., след като Америка влиза във Втората световна война, Перу преминава на страната на Съединените щати и скъсва дипломатическите си отношения с Германия. Гимпел е депортиран в Съединените щати и затворен в лагер за задържани чужденци в Тексас. През август 1942 г. е депортиран в Германия на шведски кораб.

Според споразумението за репатриране той не може да служи в германските въоръжени сили. Но тъй като владее отлично испански език, е назначен във външното министерство като КУРИЕР между БЕРЛИН и германското посолство в Мадрид. Испанската столица е гнездо на агенти както на съюзниците, така и на Оста.

През лятото на 1944 г. Гимпел се обучава в шпионска школа, където получава името Вилхелм Колер. Шпионската операция Гимпел — Коулпо е планирана да продължи 2 години под КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ Мегпай. Двойката има инструкция да изпраща информация за президентската кампания през 1944 г. (която вече е приключила през ноември с преизбирането на президента Рузвелт за четвърти път). Освен това те трябва да събират технически данни от ОТКРИТИ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ ИЗТОЧНИЦИ, като технически списания, да ги предават по радио, с МИКРОТОЧКИ И МИКРОФОТОГРАФИЯ или с ТАЙНОПИС или да ги изпращат на посочени КОНСПИРАТИВНИ ПОЩЕНСКИ КУТИИ в неутрални страни. (Оборудването за микроточките е толкова тежко, че Гимпел го оставя в подводницата.) Двамата не трябва да организират МРЕЖА.

Пет дни след като двамата шпиони пристигат на брега, ФБР отбелязва, че срещу британски товарен кораб е изпратено торпедо на 8 мили от Мейн, и подозира, че германската подводница, която е толкова близо до брега, вероятно е свалила АГЕНТИ. ФБР претърсва бреговата линия, но не открива нищо. Междувременно шпионите харчат средно по 100 долара на ден, за да се забавляват в Ню Йорк. На 21 декември Коулпо се измъква от Гимпел, а на 26 декември се предава на ФБР и описва подробно Гимпел, включително костюма и балтона, които си е купил. Агентите на ФБР полагат изключителни усилия в издирването на Гимпел в Ню Йорк и на 30 декември го арестуват край вестникарска будка близо до Таймс скуеър.

На 6 февруари 1945 г. и Гимпел, и Коулпо са изправени пред военен трибунал, признати са за виновни в шпионаж и са осъдени на смърт чрез обесване. По-късно президентът Труман променя присъдата им на доживотен затвор.