Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Дауни, Джон (1930)

Сътрудник на ЦРУ, заловен в Китай на 29 ноември 1952 г. ЦРУ вербува Дауни в Йейлския университет скоро след дипломирането му през 1951 г. — по това време много възпитаници на Йейл постъпват в ЦРУ. Освен всичко друго Дауни има и добри физически данни: капитан е на отбора по борба и защитник във футболния отбор. След специално обучение в Съединените щати е изпратен в Япония като част от тайна операция на ЦРУ за прехвърляне на АГЕНТИ в Китай. Чан Кайшъ, победен от водените от Мао Дзедун китайски комунисти, е избягал в Тайван (Формоза). Американската политика изисква „зелена светлина“ на армията на Чан Кайшъ, за да може да си възвърне континенталната част. Като част от тази политика Дауни и други оперативни служители на ЦРУ обучават тайванци в една тайна база в Япония и след това ги препращат в Китай.

Въпреки че не е бил задължен, Дауни е придружавал подготвените агенти до мястото на пускането в Китай. На 29 ноември 1952 г. C–47 Дакота без опознавателни знаци излита от японска база. Освен Дауни и РИЧАРД ФЕКТО — друг офицер от ЦРУ, в полета участват двама тайвански пилоти и 7 тайвански агенти, които трябва да бъдат спуснати с парашути в планините на Манджурия, за да установят база за комуникации. Но преди тава е трябвало да вземат друг агент, вече изпълнил задачата си. Самолетът се снишава, но не може да кацне, понеже китайската противовъздушна артилерия открива огън. Спускат стълба от люка с надеждата, че агентът ще се хване за нея и ще се качи на самолета. Но китайците са узнали за акцията, прехващайки съобщение по радиото. Дауни и Фекто са заловени. Тайванците са отделени, почти сигурно за да бъдат екзекутирани.

Държавният департамент на САЩ използва предварително измислена история за ПРИКРИТИЕ и обявява, че е изчезнал самолет, който извършва рутинен полет между Сеул и Токио и че сред пътниците са двама служители на Министерството на отбраната — Дауни и Фекто. В съобщението за пресата се допуска, че двамата са загинали. Дауни прекарва първите 10 месеца в непрекъснати разпити и признава, че е офицер от ЦРУ. През декември 1954 г. Китай обявява, че са заловени и осъдени за шпионаж двама оперативни работници на ЦРУ. Дауни е осъден на доживотен затвор. Фекто, тъй като е подчинен на Дауни, получава 20 години. Двамата са прехвърлени от провинциален в друг затвор — в Пекин. Там се срещат с екипажа на разузнавателен самолет B–29 СУПЕРФОРТРЕС, който е бил свален.

По това време Корейската война е приключила и Съединените щати уреждат с Китай размяна на военнопленници. В американския списък има 129 китайци, повечето учени и икономисти, които са работили в Съединените щати. В китайския списък фигурират 40 американци, включително екипажът на B–29 и Дауни и Фекто. Но Дауни и Фекто са изключени от този списък, тъй като Съединените щати не могат да признаят, че са офицери от ЦРУ. През август 1955 г. екипажът на B–29 е освободен и един от тях предава на ЦРУ това, което му е казал китайски служител: „Единственият начин, по който някога могат да излязат от затвора, е правителството ви да признае, че са агенти на ЦРУ.“

Китай и Съединените щати нямат дипломатически отношения, но през 1957 г. Китай отново предлага — индиректно, освобождаване на двамата офицери от ЦРУ. Предложението обаче е отхвърлено от държавния секретар Джон Фостър Дълес (чийто брат АЛЪН ДЪЛЕС по това време е ДИРЕКТОР НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ). Едва след като на една пресконференция президентът Никсън признава, че са офицери от ЦРУ, Дауни и Фекто най-сетне са освободени — Фекто през 1971 г., а Дауни през 1973 г.