Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Ланд, Едуин (1909–1991)

Виден американски изобретател, учен и бизнесмен, който играе важна роля при създаването и пускането в действие на американските шпионски самолети и СПЪТНИЦИ. Ланд е известен преди всичко с полароидната камера Ланд — първия в света фотоапарат за моментални снимки.

Със създаването на въздушни и космически шпионски системи започва да се занимава в началото на 50-те години, когато президентът Труман го включва в научния консултативен съвет на Управлението за отбрана и мобилизация. През пролетта на 1954 г. ДЖЕЙМС КИЛИЪН-МЛАДШИ, по това време ръководител на Масачузетския технологичен институт, е помолен от президента Айзенхауер да създаде експертен съвет по въпросите на технологиите, който да проучи потенциала на развитие на далекообхватните стратегически ракети. Килиън избира Ланд да отговаря за разузнаването.

Докладът на Ланд (вж. КИЛИЪН-МЛАДШИ, ДЖЕЙМС) решително повлиява върху решението на президента Айзенхауер да одобри програмата за шпионския самолет U–2. Но работата на Ланд не спира дотук. Той ръководи разработката на U–2 и на последвалия го A–12 ОКСКАРТ. Ланд има големи заслуги и в осъществяването на програмата по създаването на спътника шпионин КОРОНА. Често му се налага да бъде „посредник“ между РИЧАРД БИСЪЛ-МЛАДШИ, от една страна, и Килиън и президента Айзенхауер, от друга. Той никога не се задоволява с постигнатите резултати и постоянно работи за усъвършенстването им. Както казва един от участниците от страна на ЦРУ — Дон Уелзънбах, „Ланд винаги гребеше напред“, т.е. винаги се е стремял да постигне по-добра система.

След като руснаците свалят самолета U–2, пилотиран от ФРАНСИС ГАРИ ПАУЪРС, Айзенхауер решава да прекрати следващите НАБЛЮДАТЕЛНИ ПОЛЕТИ. Ланд и Килиън толкова успешно оспорват това решение, че президентът променя мнението си и дава разрешението си за извършване на спътниково РАЗУЗНАВАНЕ над Съветския съюз.

Ланд работи също и в създадения от Айзенхауер Президентски консултативен съвет по въпросите на външноразузнавателната дейност (вж. ПРЕЗИДЕНТСКИ КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПО ВЪНШНО РАЗУЗНАВАНЕ).

Като изобретател Ланд постига изключителни резултати. През 1947 г. той представя на света своя първи фотоапарат за моментални снимки, а през 1963 г. — и цветния филм за него, както и още редица други фотографски изобретения. През 1975 г. се пенсионира като президент на Полароид, а като председател на съвета на директорите — през 1982 г.