Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Коплън, Джудит (1922)

Служителка в Министерството на правосъдието на САЩ, шпионирала за Съветския съюз.

Коплън е родена в Бруклин, Ню Йорк. Учи руски в колежа Барнард. След дипломирането си през 1943 г. постъпва като служителка в Министерството на правосъдието в Ню Йорк, а през 1945 г. е прехвърлена в централата на министерството във Вашингтон. Там работи в отдела за регистрация на чуждестранни агенти. На този привидно обикновен чиновнически пост тя успява да събере значителна информация, тъй като към досиетата често се прилагат доклади на ФБР за регистрираните чужди клиенти, включително за тези, които ФБР подозира, че са съветски оперативни работници.

През 1948 г. ФБР за пръв път се усъмнява, че тя е КУРИЕР на съветски шпионски кръг. ЕДГАР ХУВЪР, директор на ФБР, настоява единствено за уволнението й като потенциално опасна за сигурността. Но офицерите от КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕТО препоръчват тя да остане и да бъде внимателно следена. Хувър, който не се чувства в свои води в областта на шпионажа, след дълги увещания се съгласява. Коплън е поставена под НАБЛЮДЕНИЕ. По време на честите й пътувания между Вашингтон и Ню Йорк я забелязват как предава документи на Валентин Губичев — съветски РАЗУЗНАВАЧ, който е под ПРИКРИТИЕТО на служител в ООН.

ФБР подготвя фалшив секретен документ, подписан от Хувър, и го предава на нищо неподозиращата Коплън. Тя го прибира в чантата си заедно с други документи на ФБР. През март 1949 г. двамата с Губичев са арестувани в Ню Йорк. Настояванията от страна на руснаците, че Губичев има дипломатически имунитет, не са приети, защото въпреки това, че той е влязъл в Съединените щати като член на съветската делегация в ООН, по-късно е станал служител на Секретариата на ООН. Промяната на работното място му коства имунитета.

Коплън е съдена за кражба на правителствени документи и на документи, отнасящи се до националната сигурност. Двамата с Губичев са осъдени. Той е депортиран след сделка, сключена с Държавния департамент. Присъдата на Коплън е отменена по настояване на съдията заради 2 неща. Записите от наблюдението на подсъдимата е трябвало да бъдат показани на защитника й, а арестът й е трябвало да бъде придружен със заповед. Конгресът скоро прокарва закон, който позволява извършване на арест без заповед в случай на шпионаж.