Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Шаи

Разузнавателно управление на Хагана (Отбрана) — нелегалната еврейска армия в Палестина преди създаването на държавата Израел на 14 май 1948 г. Хагана е създадена през 1920 г., за да защитава еврейските селища и интереси както срещу арабите, така и срещу британците, които управляват Палестина съгласно дадения им от Обществото на народите мандат. (Много от членовете на Хагана служат в еврейската бригада към британската армия през Втората световна война, а други изпълняват тайни мисии за британците в съюзнически на Германия страни).

Разузнавателното управление, наречено Шаи (от Шерут Йедиот (Sherut Yediot) — Информационна служба), е създадено към Хагана през 1934 г. Разузнавателните сведения, осигурявани от Шаи, скоро стават жизненоважни, тъй като Хагана се стреми да се противопостави на арабските атаки над еврейските селища и подпомага нелегалната имиграция на евреи за Палестина по време на и след Втората световна война, а в навечерието на израелската независимост се бори срещу британските намерения да оставят след изтеглянето си ключови военни позиции на арабите. Сътрудниците на Шаи работят предимно сред британската полиция и митниците, пощите и други структури, тъй като стремежът е да се получи информация за британските планове и операции.

Шаи постига крупен успех през 1946 г., когато излъчва по нелегалната си радиостанция съдържанието на британската Черна книга, в която се съдържат данни за видни членове на еврейското нелегално движение. Командващият контингента на британските войски в Палестина, узнавайки за това, нарекъл Шаи „идеална разузнавателна служба“. Дейността на Шаи е прекратена през юли 1948 г., когато са създадени военноразузнавателната служба АМАН и вътрешната тайна служба ШИН БЕТ.

Вж. ИЗРАЕЛ.