Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Шилоа, Рувен (1909-?)

Първият директор на МОСАД и в много отношения основател на съвременните израелски разузнавателни служби.

Роденият в Ерусалим Шилоа (истинското му име е Рувен Заслански) произлиза от ортодоксално еврейско семейство. Той е нисък, сиво-сините му очи, скрити зад очила, отправят пронизващ поглед към човека, с когото разговаря.

През Втората световна война Шилоа, създател на ШАИ — разузнаването на нелегалната еврейска армия Хагана, неведнъж е бил изпращан от англичаните в тила на немците за изпълнение на специални задачи. Той сътрудничи и с представителите на американското УПРАВЛЕНИЕ НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ във Вашингтон, Кайро и Истанбул. Сред тези, с който непосредствено е работил, е и ДЖЕЙМС ДЖИЗЪС ЕНГЪЛТЪН от Х–2 — отдела по КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ към УСС. Между тях се създават отношения на уважение и доверие, които продължават и по-късно, когато Енгълтън оглавява контраразузнаването в ЦРУ.

През 1949 г. Шилоа е назначен за председател на израелския координационен комитет на разузнавателните служби, което е опит от страна на правителството да обедини и да координира работата на няколко израелски разузнавателни служби. (Шилоа оглавява комитета до март 1953 г.) Но проблемите продължават. (Вж. АМАН.) Липсват ясна насока и отговорност, съществуват лични конфликти в разузнавателната общност. Най-сетне, министър-председателят Давид Бен Гурион се намесва и настоява да се проведе реорганизация на израелското разузнаване. Един от нейните плодове е създаването на Мосад на 1 април 1951 г. (3 години след образуването на Израел). Към новата служба минават въпросите по външното разузнаване. Тя е подчинена непосредствено на министър-председателя.

Шилоа е ръководител на Мосад за кратко, но успява да наложи определени стандарти в службата, въпреки че операциите, а и начинът на управление на финансите са сравнително мудни.

Непрекъснатите противоречия сред израелските лидери на разузнаването, а също и нараняванията, получени при автомобилна катастрофа в средата на 1952 г., принуждават Шилоа да се оттегли от този пост през 1952 г. Година по-късно е изпратен във Вашингтон като пълномощен министър в израелското посолство.

Йън Блек и Бени Морис, коментирайки Шилоа като ръководител на Мосад в книгата „Тайните войни на Израел“ („Israel’s Secret Wars“, 1991), пишат:

И приятели, и съперници обясняват, че той никога не е бил подходящ за тази работа. Определяха го като „човек на идеите“, а не човек с умения да организира тайните операции. По-късно се чуват подмятания, че провалът на багдадската агентура, дело на Грос, и други неприятности просто го сломяват.