Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Джордж, Клеър (1930)

заместник-директор НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ по операциите през 80-те години и водеща фигура в аферата ИРАН — КОНТРИ. Джордж е първият висш офицер в ЦРУ, който е обвинен за углавни престъпления, докато е изпълнявал служебни задължения. (Вторият е бившият директор на Централното разузнаване РИЧАРД ХЕЛМС, който не оспорва обвинението в лъжесвидетелство.)

Джордж постъпва в ЦРУ през 1955 г. след 2-годишна служба в армията. Работи в Южна Корея, а през 1957 г. е изпратен в Хонконг. По-късно служи в представителствата на ЦРУ в Африка, Индия и Гърция, а също и в щабквартирата на централата. Като заместник-директор на ЦРУ по операциите участва в организирането на незаконната продажба на оръжие на Иран срещу освобождаването на американските заложници в Ливан.

На 14 октомври 1986 г. Джордж е изправен пред съда, обвинен във възпрепятстване на разследването, водено от Камарата на представителите в Конгреса, и в лъжесвидетелстване. По същото време в Конгреса изясняват дали американските власти имат някакво отношение към сваления над Никарагуа транспортен самолет, който е пренасял оръжие за никарагуанските „контри“.

На първия процес — през август 1992 г., съдът не може да стигне до еднозначно решение. Срещу Джордж е възбудено второ дело и на 9 декември 1992 г. е признат за виновен по 2 пункта за лъжесвидетелстване. Обявяването на присъдата е запланувано за началото на 1993 г., но на 24 декември 1992 г. президентът ДЖОРДЖ БУШ оправдава Джордж заедно с още петима, замесени в аферата ИРАН — КОНТРИ.