Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Ц

ЦБИО

Централно бюро за информация и операции (Bureau Central de Renseignements et d’Action — BCRA) — диверсионно-разузнавателна френска служба, създадена през Втората световна война от генерал Шарл дьо Гол. ЦБИО влиза в състава на движението Свободна Франция със седалище Лондон. Няколко специално изпратени агенти от ЦБИО действат на територията на окупирана Франция, но службата преди всичко разчита на бойците от местната Съпротива, с които поддържа връзка чрез британското УСО (УПРАВЛЕНИЕ ЗА СПЕЦИАЛНИ ОПЕРАЦИИ).

Отначало организацията се нарича ЦБИВО (Централно бюро за информация и военни операции). Буквата „В“ (военно) отпада и от абревиатурата, след като един френски политик в Лондон се оплаква, че то навежда на мисълта за военна намеса в политическите въпроси.

Британските и френските специални служби силно се конкурират помежду си. Това води до чести спорове както по оперативни, така и по правни въпроси. Тези взаимоотношения между двете служби са своего рода отражение на взаимната неприязън между британския министър-председател Чърчил и Дьо Гол.

Често се създава впечатление, че сътрудниците на ЦБИО мислят повече за утрешния, а не за настоящия ден на Франция. Един от първите проекти на ЦБИО е да направи картотека на 100 000 французи, разделени на 3 категории: дружески настроени към движението Свободна Франция, враждебно настроени и равнодушни.

Полковник Паси — АНДРЕ ДЕВАВРЕН, който взима за оперативен псевдоним названието на една от станциите на парижкото метро — организира работата на ЦБИО. Оценките за ефективността на ЦБИО са противоречиви. Британците оценяват твърде ниско работата му, тъй като смятат за слаба връзката му с френската Съпротива. Американците му дават малко по-висока оценка. Много френски специалисти смятат, че интересите му са по-скоро политически, отколкото военни, и с точност предричат, че няма да преживее войната. През 1944 г. ЦБИО е разформировано, а дейността му е поета от ГУСС — Главно управление на специалните служби.

Вж. ФРАНЦИЯ.