Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

ТБВК

Техническо бюро за връзки и координация (Bureau Technique de Liaison et de Coordination — BTLC). Създадено е през 1948 г., когато хиляди индокитайци емигрират във Франция. Подчинено е на Министерството на колониите, което разполага със служба за сигурност и във Франция, и във френските колонии.

Най-голямото подразделение на министерството е Службата за връзка между Франция и задморските територии — СВМФЗТ (Service de Liaison avec les Originaires des Territoires Frangais d’Outre-mer — SLOTFOM). ТБВК е формирано за координация със СВМФЗТ в отговор на страховете на французите, че сред огромната маса бежанци от Индокитай и Френска Северна Африка може да проникнат вражески агенти с цел извършване диверсии, саботажи и шпионаж на френска територия.

Прибавянето на нова агенция към множеството френски разузнавателни служби увеличава объркването на французите в самата Франция (известна е като „метрополна Франция“, тъй като всички колонии се смятат за част от Франция) по отношение на КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕТО. Емигрантите вече са под наблюдението освен на ТБВК и на Сюрете женерал, Второ бюро и СВДК.

Всяка една от специалните служби се бори за „място под слънцето“, стремейки се да изтласка встрани конкурентите си както във Франция, така и в колониите. Така през 1949 г. ТБВК дори прави опит да проведе разследване в самото правителство с цел да се открият източниците за „изтичане на информация“. (В едно от предаванията на радиостанцията на революционния фронт на Виетнам прозвучават извадки от секретен военен доклад за френската политика в Индокитай.)

През 1951 г. разрастващата се бюрократична машина на ТБВК фактически напълно задушава СВМФЗТ, поемайки функциите на главно подразделение на сигурността в състава на Министерството на колониите. В заключение трябва да се отбележи, че влиянието на министерството и ТБВК рязко спада след изтеглянето на французите от Индокитай и провъзгласяването на Алжир и Мароко за независими държави.