Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Рейнбоу

КОДОВО НАИМЕНОВАНИЕ на програма за намаляване радиолокационната забележимост на шпионския самолет U–2. Когато самолетите U–2 са разработени в средата на 50-те години, очакванията са да могат да прелитат над Съветския съюз в следващите 2–4 години, без да бъдат засичани и проследявани от съветските радари.

Първият полет на U–2 над Съветския съюз, проведен на 4 юли 1956 г., и всички следващи полети са засечени от радари. Когато КЛАРЪНС (КЕЛИ) ДЖОНСЪН — конструктор на U–2, узнава, че самолетът е засечен, той поставя началото на програма с КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ Рейнбоу. В нея се предвижда да бъдат намалени радарните следи на U–2, или ако се използва по-съвременен термин, самолетът да стане по-секретен.

Схемата Трапиз (Трапец) предлага дълги бамбукови пръти, които да се прикрепят към крилете паралелно на корпуса със сложна схема от жици и полусферични топчета, които да „улавят“ и да намаляват отразяващите се радарни пулсации.

Според предложението Уолпейпър (Тапет) се предвижда корпусът и крилете да са покрити със специални материали, които да поглъщат радарните пулсации. Самолети с подобно покритие, наричани „мръсни птици“, прегряват и имат хидравлични проблеми. Един самолет катастрофира по време на изпитателните полети за проверяване на идеята през 1956–1957 г., а пилотът загива.

Вместо тези модификации се стига до решението да се разработи самолет SR–71 БЛЕКБЪРД, който да бъде приемник на U–2.