Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Сугита, Ичиджи (1904–1993)

Високопоставен сътрудник на японското армейско разузнаване, участвал във важни кампании през Втората световна война и капитулацията на Япония.

През 1925 г. завършва японската военна академия и е повишен в звание лейтенант в пехотата. След стандартни назначения става заместник военен АТАШЕ в САЩ, а през септември 1938 г. е изпратен в Лондон. В началото на 1939 г. е назначен към Генералния щаб в Токио. Сугита е единственият член на армейския Генерален щаб, който е получил специализирано обучение в областта на разузнаването.

През ноември 1941 г., месец преди нападението над ПЪРЛ ХАРБЪР и влизането на САЩ във Втората световна война, полковник Сугита е назначен в разузнавателните служби на 25-а армия по време на японската кампания срещу Малайзия и Сингапур. През тези дни Сугита получава тежка травма, преобръщайки се с мотор, но отказва да постъпи в болница и продължава да изпълнява задълженията си. През 1942 г. той води преговорите (и като преводач) за капитулацията на генерал-лейтенант А. Е. Пърсивъл — командващ войските на Британската общност, отбраняващи Сингапур.

По-късно Сугита служи в Гуадалканал, където устоява на трудностите в тропическата джунгла. Той подготвя евакуацията на 13 000 войници от острова при първото сухопътно поражение на Япония във войната. Завръща се към щабните си задължения в Токио, но отлита и до Югоизточна Азия, за да наблюдава японската атака над Импхал, Индия, която завършва с неуспех.

На 2 септември 1945 г. Сугита (тогава секретар на министър-председателя) е в състава на японската делегация, която взема участие в церемонията по капитулацията на Япония пред съюзниците. Актът е подписан на борда на американския боен кораб Мисури в Токийския залив. От другата страна на масата за преговори той вижда генерал Пърсивъл, който наскоро е бил освободен от японски пленнически лагер. Същият Пърсивъл, който 3 години по-рано подписва акта за капитулация в присъствието на Сугита.

След войната Сугита е хвърлен в затвора, а през май 1947 г. е освободен. По-късно Сугита служи в японската армия. През март 1960 г. е назначен за началник-щаб на японската армия и остава на този пост до март 1962 г.