Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Питърсън, Марта

Сътрудничка на ЦРУ, арестувана през 1977 г. от КГБ в Москва, където е работила под дипломатическо прикритие в американското посолство.

Питърсън е вицеконсул в посолството, когато е заловена при ТАЙНИК, използван от АЛЕКСАНДЪР ОГОРОДНИК (който е бил разкрит и очевидно е използвал тайника, докато е бил под НАБЛЮДЕНИЕ). След като Питърсън е арестувана, Съединените щати, следвайки дипломатическата практика, не признават вината й, но се съгласяват с експулсирането й в деня след извършването на ареста.

Служители на ЦРУ бурно изразяват възмущението си от начина, по който следователите от КГБ са се отнесли с Питърсън. „Към нея не е било проявено и капка вежливо отношение, което традиционно се демонстрира към сътрудници на чуждо разузнаване — спомня си пенсиониран сътрудник на ЦРУ. — Отнесли са се изключително грубо с нея, не са я наранили, но са били наистина груби.“ Сътрудници на ЦРУ стигат до извода, че Питърсън (нейният съпруг също работи в посолството) доста дълго е водила за носа сътрудниците от наблюдението на КГБ, които не са допускали, че тя може да е разузнавач. Когато все пак, макар и със закъснение я разобличават, те решават просто да си отмъстят, да излеят своята злоба. „За разлика от много други разузнавачи — казва пенсионираният служител на ЦРУ — тя се е придържала към своята «легенда» — действително е работила в консулския отдел на посолството и се е занимавала с оформянето на визи. Предполага се, че от КГБ не са я приемали за разузнавач доста дълго и някой настина е бил побеснял от този факт.“

Съветският вестник Известия в дълга статия за Питърсън пише, че нейният тайник е бил пукнатина на мост над река Москва близо до стадион Лужники. При залавянето тя е поставяла в тайника пари в руска валута и фотокамера. Във вестника се твърди, че е оставила и ампули с отрова, за да ги използва един от агентите й с цел да бъде убит съветски гражданин, който е пречел на американския шпионаж. (По ирония на съдбата самият Огородник се самоубива с отрова.) Към материала във вестника е публикувана и снимка на Питърсън заедно с други сътрудници на американското посолство, а пред тях на масата са наредени предметите, които, както се твърди, били намерени в тайника.