Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Къминг, Мансфийлд (1859–1923)

Първият ръководител на МИ–6 (тогава МИ–1с), назначен през 1909 г., когато сър Къминг е бил 50-годишен. Името му не е известно на широката публика и обикновено го наричат Си (името на първата буква от фамилното му име в английската азбука — Cumming). Тази традиция възприемат и наследниците му (името на нито един от следващите директори обаче не започва със същата буква).

Къминг е военноморски офицер, но колкото и странно да звучи, е страдал от сериозни пристъпи на морска болест. През 1914 г. единият му крак е ампутиран. Твърди се, че след като бил ранен в автомобилна катастрофа във Франция през 1914 г., сам ампутирал крака си с нож. Истината е, че и двата му крака са били счупени при катастрофата, като се е наложило единият да бъде хирургически отстранен още на следващия ден. (Синът му загива в тази катастрофа.)

Под негово ръководство МИ–6 постига редица успехи. Сред АГЕНТИТЕ му е неуморимият СИДНИ РАЙЛИ, който изпълнява зададените му от Къминг задачи в няколко части на света. (Къминг невинаги вярва в лоялността на Райли, но със сигурност се възхищава на уменията му.)

Къминг изгражда разузнавателната организация и след Първата световна война успява да я предпази от евентуални негативни последици при прехвърлянето й от военното към външното министерство. Той има определени успехи и в ръководенето на ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ШКОЛА ЗА КОДОВЕ И ШИФРИ — главната служба по криптоанализ на Великобритания.

Къминг работи като директор на МИ–6 до началото на 1923 г., когато се пенсионира поради влошеното си здраве. Тогава получава и титлата сър. След няколко месеца умира. При женитбата той приема фамилното име на съпругата си и става Мансфийлд Джордж Смит-Къминг.