Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Левченко, Станислав (1941)

Майор от КГБ, избягал в Съединените щати.

Левченко израства в привилегировано семейство на преподавател във военно училище. Следва в Института за Азия и Африка в Московския университет, където изучава японски език с надеждата да стане дипломат и да получи назначение в Далечния изток. Завършва института през 1964 г. Следващата година е назначен за преводач в Централния комитет на Комунистическата партия и няколко пъти пътува до Япония.

През 1966 г. постъпва в армията и е призован в ГРУ — ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ. През 1971 г. преминава в Първо управление (външно разузнаване) на КГБ, а след още една година, прекарана в обучение, е изпратен в Отдела за източни страни. Избира за прикритие професията на журналист и като кореспондент на списание Новое время през февруари 1975 г. заминава за Токио. Там установява контакти с японски политически, военни и икономически лидери.

Недоволен от начина, по който КГБ се отнася към него, през октомври 1979 г. търси помощта на американски РАЗУЗНАВАЧИ в Токио. Предлага услугите си и предава много от колегите си от КГБ, както и японските си контакти. Твърди, че КГБ плаща най-малко на 200 японци, макар и не всички да са активни шпиони. Левченко посочва някои от тях, но не всички, тъй като се страхува, че ще се самоубият, ако бъдат разкрити.

През юли 1982 г. дава показания пред Постоянната комисия по разузнаване към Камарата на представителите и разкрива операциите и програмите на КГБ срещу Съединените щати.

През 1981 г. съветският съд осъжда Левченко задочно на смърт. По това време той живее в Съединените щати. За своята работа в ГРУ и КГБ той разказва в книгата си „На погрешната страна“ („On the Wrong Side“, 1988).