Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Котън, Сидни (1894–1969)

Австралиец, пионер във въздушното разузнаване. През Първата световна война служи във въздушната служба на британския Кралски военноморски флот. От 1932 г. се включва и във филмовата индустрия. На конференцията в Мюнхен през септември 1938 г. френското разузнаване се обръща към него да извърши РАЗУЗНАВАТЕЛЕН полет над Германия под търговско ПРИКРИТИЕ.

Под прикритието на фирмата Въздухоплавателна корпорация за изследвания и търговия Котън започва да извършва от 25 март 1939 г. няколко фотографски полета на голяма височина над западната част на Германия, Италия и окупираните от Италия части на Северна Африка, включително 2 полета над Берлин. През април полетите му се финансират от френското правителство, а по-късно — от англичаните. Вторият му пилот е старши лейтенант от авиацията Р. Нивън — канадец от Кралските военновъздушни сили (КВВС), който в края на август 1939 г. със самолет Бийчкрафт извършва разузнавателни полети над германски пристанища.

Котън лети изключително на модифицирани 2-моторни самолети Локхийд 12-А Електра, снабдени с фотокамери под пилотската кабина. Едната сочи вертикално надолу, а другите са разположени под ъгъл 40 градуса. Обхватът на снимките е 18 км от височина 7 км. Допълнителни фотокамери могат да бъдат монтирани на крилете. На Земята обективите се маскират така, че самолетът да прилича на търговски. Втората Електра има допълнителни резервоари за гориво — обсегът е покачен от 1120 на 2560 км.

В началото на Втората световна война — през септември 1939 г., Котън изпълнява и други фоторазузнавателни задачи над Германия — шпионира пристанищата и разположението на военните кораби. Той продължава да пилотира самолет Локхийд 12-A Електра, тъй като наличните британски военни фотосамолети не са подходящи за подобни мисии.

Котън е повишен в командир на ескадрила във ВВС и е командир на първия фоторазузнавателен екип на ВВС. Той продължава да лети и след войната. Често го използват при бунтове и природни бедствия. Лондонският Таймс пише, че си е създал „слава на изключителна индивидуалност — очарователно държане без всякакви условности, което отстъпва единствено на куража и изобретателността му“.