Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Интернет

Световна компютърна мрежа с много сфери на информация, която може да предостави и сведения за разузнавателни агенции и общи данни за разузнаването.

Замислена като начин за предаване на американска военна информация, сега вече е система за предаване на всички възможни видове информация. Американските разузнавателни агенции подобно на други правителствени организации са част от Интернет и предоставят на милиони компютърни потребители шанса да получат разузнавателна информация, разбира се, несекретна.

Интернет е създадена през 1970 г. при опит да се свърже компютърната мрежа на американското Министерство на отбраната, наречена АСИП (от Агенция за съвременни изследователски проекти), с други правителствени и академични компютърни мрежи, които поддържат отношения с АСИП. Самата мрежа АСИП е експериментална. Първоначално е била предвидена да поддържа високоспециализирани военни проучвания при създаването на военни и разузнавателни компютърни мрежи, които могат да работят независимо от широко разпространените енергийни пробиви — точно такива, които могат да бъдат причинени от ядрена война.

Идеята, залегнала в мрежата АСИП, е да провери дали компютърната мрежа ще има повреди, и да бъде създадена така, че да работи дори и след като огромна част от свързаните компютри се повредят. Системата е замислена така, че да предава съобщения, като заобикаля всички повредени или разрушени части от веригата. За да се постигне това, всички компютри от системата трябва да бъдат равностойни в способността си да приемат и да изпращат съобщения, което е новост в сравнение с традиционната йерархична система на компютърните мрежи. Всеки елемент или пакет информация, изпратени по Интернет, се поставя в електронен „плик“, на който е отбелязан електронният адрес на компютъра получател.

„Пликът“ не съдържа обичайните инструкции. Вместо това всеки компютър в системата препраща пакета по предназначение по най-ефикасния за дадения момент път. Даден пакет може да бъде препращан няколко пъти, преди да пристигне по предназначение. Ако съобщението се състои от няколко пакета, всеки един би могъл да бъде изпратен по различен маршрут, като в края на пътя отново се обединяват. Съобщението просто ще заобиколи всички проблемни места с повреди. Системата АСИП сега вече се използва на всички равнища в обществото.

Днес обикновените хора имат достъп до Интернет с помощта на разпространената по цял свят мрежа, в която са посочени множество адреси. Тези уебстраници (home pages) в Интернет са известни и като обекти в мрежата. Адресите могат да се променят без предварително уведомяване. Новите адреси се издирват с кодови думи, като „шпионаж“ (espionage) или „ЦРУ“ (CIA). Важно е да се отбележи също, че много (макар и не всички) адреси зависят от начина на изписване — „ЦРУ“ и „цру“ невинаги означават едно и също.

ЦРУ и други американски разузнавателни организации са решили да използват Интернет като средство за обществена комуникация. Това свидетелства за отвореността на американското общество, а именно че водещите разузнавателни агенции са част от Интернет. Китай например е ограничил до минимум използването на Интернет за всички, които използват компютри в страната. ЦРУ и други разузнавателни организации си имат свои секретни компютърни мрежи извън външния свят с помощта на уреди за сигурност, включително паралелни секретни версии на световната мрежа. Секретната система е за потребители с най-различни потребности, като например предаването на разузнавателни снимки и разпространението на информация за дипломати. (Вж. КОМПЮТЪРЕН ШПИОНАЖ.)

Страницата на ЦРУ CIAWEB предлага виртуална обиколка на щабквартирата на ЦРУ, биографии на ДИРЕКТОРИТЕ НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ и на техните заместници, исторически данни за агенцията, последното издание на ЦРУ — „Световна книга на фактите“ („World Factbook“), карти и библиография на книги за разузнаването, включително книгата на авторите на настоящата енциклопедия — „Търговци на измяна“ („Merchants of Treason“, 1988).

Адресът на ЦРУ в Интернет е tp://www.odci.gov/cia/index.html.

Понякога АНС използва Интернет, за да предложи новоразсекретени документи, например информацията за операция ВЕНОНА бе разпространена и в публикации, и по Интернет.

Адресът на АНС в Интернет е http://www.nsa.gov:8080.

В страницата на ФБР в Интернет се обяснява точно как шпионажът се вмества в цялостната дейност на ФБР, свързана с федералните престъпления. Има и информация за други аспекти на работата на ФБР, включително „10-имата най-търсени“ престъпници.

Адресът на ФБР в Интернет е http://www.fbi.gov.

Страницата на РАЗУЗНАВАТЕЛНАТА ОБЩНОСТ в Интернет изброява всички агенции от общността и предлага активна връзка към уебстраниците на онези членове, които вече са в световната мрежа. Освен това има и библиотека на разузнавателната общност.

Адресът на разузнавателната общност в Интернет е http://www.odci.gov/ic.

Военноинформационната база данни съдържа подробна военна и разузнавателна информация, включително чуждестранна.

Адресът на база данни в Интернет е http://www.onestep.com:80/milnet/.

Информация за РАЗУЗНАВАТЕЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА може да се намери на адрес http://www.DIA.MIL7index.html.

Вж. още:

Централно управление за нагледна информация: http://www.odci.gov/ic/usic/cio.html.

Министерство на отбраната (Звено за отбрана): http://www.dtic.mil/defenselink.

Управление за въздушно разузнаване в отбраната: http://www.acq.osd.mil/daro/.

УПРАВЛЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНО РАЗУЗНАВАНЕ: http://www.odci.gov/ic/usic/nro.html; http://www.nro.odci.gov.

ПРЕЗИДЕНТСКИ КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПО ВЪНШНО РАЗУЗНАВАНЕ: http://www.whitehouse.gov/WH/EOP/pfiab/index.html.

Бюро за разузнавателна подкрепа към Министерството на финансите: http://www.ustreas.gov/trasury/bureaus/bureaus.html.

Военно разузнаване на САЩ:

Военновъздушни сили: http://tecnet2.jcte.jcs.mil:8000/cybrspke/aialink.html.

Сухопътни войски: http://huachuca-usaic.army.mil/.

Военноморски флот: http://www.odci.gov/ic/usic/ni.html.

Морска пехота: http://www.odci.gov/ic/usic/mci.html.

Интелуеб — неправителствена страница в Интернет — покрива информацията за обществени и частни разузнавателни агенции и организации по цял свят. Интелуеб има за цел да окаже помощ при сериозните проучвания на разузнавателните агенции, да насочва потребителите към други страници с разузнавателен характер. Адресът е: http://www.awpi.com:80/lntelweb/index.html.

Съществуват различни Юзнет (Usenet) групи новини, които се отнасят до разузнаването. Дадена група новини е дискусионна и може да въвлече хиляди хора по света да обменят мнение и информация по определен въпрос. Отделни хора могат да пращат съобщения чрез компютрите си и да четат изпратеното от други. Инструкциите на Юзнет са различни за различните агенции. Ключови думи за Юзнет групи новини, които обсъждат шпионажа, са „ЦРУ“ и „шпионин“, „АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ“ и „разузнавателни агенции“.

Други Интернет страници, свързани с разузнаването:

КРИПТОГРАФСКИ ресурси: http://www.scs.carleton.ca/csgs/resources/crypt.html.

Разузнавателен индекс на федерацията на американските учени: http://www.fas.org/pub/gen/fas/irp/intelwww.html.

Асоциация на Военния разузнавателен корпус: http://www.primenet.com/-usamica/.

УПРАВЛЕНИЕ НА ВОЕННОМОРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ: http://vislab-www.nps.navy.mil/-cccnip/NIP.html.

Национална асоциация за военно разузнаване: http://www.cais.com/NMIA/HomePage.html.

Списание за източници: http://www.dso.com/sources/index.html.

Проект за безпилотен разузнавателен самолет Даркстар UAV: http://www.arpa.mil/asto/tier3.html.

Командване на американската армия за специални операции: http://137.29.194.201.

Форс XXI Инфонет: http://2077.227.67:1100/infonet.html.

Електронна щабквартира за военновременни сведения (E-HAWK): http://olcommerce.com/cadre/index.html.

Американски и международни страници за разузнаване: http://www.users.interport.net/-sagal/ajax.html.

Шпионажът от романите също присъства в Интернет:

ДЖЕЙМС БОНД: http://www.mcs.net/-klast/www/bond.html.

„Мисията невъзможна“: http://www.shadow.net/-toe/imf.html; http://www.best.com/-gregwong/mi/mi.html.