Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Шпионски магазини

Търговски магазини за сложно оборудване за тайно подслушване (БРЪМБАРИ) и за водене на наблюдение, което наричат „устройства за лична сигурност“. По-голямата част от асортимента на тези магазини до неотдавна беше достъпна само на големите разузнавателни служби. Най-голямата верига в областта на шпионското оборудване е Спай фектъри инк. и Каунтър спай шопс. Магазините на тези 2 фирми са пръснати из цяла Западна Европа. Неотдавна техни представителства бяха открити в Москва и София.

В подобни магазини може да се купят микрофони и камери за скрити снимки, които са монтирани в ръчни часовници, в портфейли, а някои могат да бъдат маскирани даже в хранителни продукти. Продава се оборудване, с което може да се засече дали се подслушва дадена фирма, жилище или телефон. Продават се оборудване за „виждане на тъмно“, камери, предназначени за снимане на тъмно, симпатични (невидими) мастила и даже т.нар. телефони на истината, които като ДЕТЕКТОРА НА ЛЪЖАТА уж могат да определят дали човекът, с когото разговаряте, лъже или не.

От време на време търговията с такава апаратура е свързана с нарушаване на закона. На 5 април 1995 г. американски митничари правят проверка на повече от 40 магазина в САЩ. Търсили са незаконно оборудване за подслушване. В резултат на проверката е предявен иск към Спай фектъри за незаконна продажба на подобно оборудване.