Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Овакимян, Гаик (1898-?)

РЕЗИДЕНТ на НКВД в Ню Йорк през 30-те години. Овакимян пристига в Съединените щати през 1933 г. и работи под ПРИКРИТИЕТО на търговската организация АМТОРГ. Овакимян (на Запад го наричат Оваким) има инженерно образование и е специализирал в ПРОМИШЛЕНИЯ ШПИОНАЖ. В книгата „Войната между ФБР и КГБ“ („The FBI — KGB War“, 1986) сътрудникът на ФБР Робърт Ламфиър и писателят Том Шахтман пишат: „Често го наричаха «хитрия арменец» и това бе начинът, по който успяваше да се измъкне, защото никога не ставаше напълно ясно дали е арменец или не.“ Овакимян е бил нисък — около 170 см, и е тежал около 75 кг.

Според Ламфиър и Шахтман хората, които вербува Овакимян за шпиони, са навсякъде в Съединените щати, в Мексико и Канада. Той е вербувал ЮЛИУС РОЗЕНБЕРГ и съпругата му Етел в МРЕЖАТА АТОМНИ ШПИОНИН през 1938 г. Той се среща с Лев Троцки в Мексико и изпраща съобщение за убийството му на Рамон Меркадер. (Убийството е извършено на 20 август 1940 г., а Троцки умира от раните си на следващия ден.)

През май 1941 г. ФБР арестува Овакимян и го обвинява, че не се е регистрирал като чуждестранен търговски представител в Министерството на правосъдието. В затвора Овакимян настоява, че има дипломатически имунитет и че просто е посредник за купуване на оръжия и по политически причини не е успял да постигне договореност за значителни сделки. Съветското посолство плаща гаранцията му от 25 000 долара, за да бъде освободен.

Няколко от АГЕНТИТЕ му са идентифицирани и ФБР се надява да го изправи пред съда. Но тъй като 6-има американци са задържани в Съветския съюз, се постига споразумение, според което в края на юли 1941 г. Овакимян получава разрешение да напусне Съединените щати. (От 6-имата американци трима не успяват да се завърнат в САЩ — Германия напада Съветския съюз и двама от тях попадат в ръцете на германците, а третият е задържан в съветски затвор.)

Когато се завръща в щабквартирата на НКВД в Москва, Овакимян е назначен за началник на Отдела за Америка и през 1944 г. одобрява телеграма, изпратена в Съединените щати, която дава разрешение на ХАРИ ГОЛД — КУРИЕР на НКВД, да се срещне с ДЕЙВИД ГРИЙНГЛАС — войник, който работи в лабораторията, където се създава атомната бомба в Лос Аламос, Ню Мексико. Голд е от една шпионска група, а Грийнглас — от друга. И двете се ръководят от НКВД. Нарушението, направено при тази среща, е значително и Овакимян е отстранен от длъжност.

Уволнен е от КГБ (организацията наследник на НКВД) през 1956 г., след смъртта на ЛАВРЕНТИЙ БЕРИЯ, когато Никита Хрушчов заклеймява ексцесиите на покойния диктатор Йосиф Сталин.