Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Уокър-младши, Джон (1937)

Военноморски офицер в оставка, арестуван през 1985 г. по обвинение в шпионаж и ръководене на шпионски кръг, в който участват също синът му МАЙКЪЛ УОКЪР и брат му капитан III ранг АРТЪР УОКЪР, както и главният радист ДЖЕРИ УИТУЪРТ. И тримата са служили във военноморския флот. Случаят Уокър е вероятно най-значителният и нанесъл най-голяма вреда шпионски случай в историята на американския военноморски флот.

Уокър притежава достъп до „строго секретни криптографски“ материали. Той сам предлага услугите си в съветското посолство във Вашингтон вероятно през 1967 г., когато е назначен в тренировъчен център за работа в подводници в Чарлстън, Южна Каролина, където открива бар и ресторант. (Това е повод за спорове със съпругата му Барбара, която по-късно докладва за шпионската му дейност на ФБР. На разпита във ФБР Уокър сам признава, че е започнал шпионската си дейност, докато е бил офицер в щаба на подводниковите сили на Атлантическия флот в Норфък, Вирджиния.)

Уокър постъпва във военноморския флот през 1955 г. и става специалист по комуникациите. Назначенията му включват работа в 2 стратегически ядрени подводници от 1962 до 1966 г. След това работи в Чарлстън и Норфък и накрая — във военноморския учебен център в Сан Диего, където изпълнява длъжността заместник-директор. Именно там се запознава с Уитуърт — старши радист, който има същия достъп до криптографски материали както Уокър. Уокър напуска военноморския флот през 1976 г. Уитуърт, а по-късно и синът му Майкъл и брат му Артър го снабдяват със секретни материали. Когато напуска военноморския флот, той ръководи 2 търговски фирми в Норфък, Вирджиния — детективска агенция Конфиденшъл рипортс инк. и фирмата за отстраняване на микрофони (БРЪМБАРИ) Електроник каунтърспай инк.

Уокър се среща със съветски агенти във ВИЕНА, Хонконг и Филипините, а също и в САЩ. Смята се, че е получил високо звание в съветските въоръжени сили.

Дъщерята на Джон Уокър Лора Уокър Снайдър е в армията, когато той се опитва да въвлече и нея в шпионския кръг, но без успех. Лора си спомня, че баща й я кара да абортира, за да може да остане в армията и да стане шпионин. „Каза ми, че съм глупачка, щом напускам [армията], че нямам никакво бъдеще, че никога няма да постигна нищо. Че съм пълна идиотка.“

Уокър се гордее изключително много с шпионската си работа. „Нито един член на организацията или бъдещ член не се налагаше да се сблъсква с класическите проблеми, които тормозят толкова много хора в този бизнес, — пише веднъж той на руснаците с най-високопарни думи. — Не ни се налага да се справяме с проблеми, причинени от наркотици, алкохол или хомосексуалност. Всички сме физически и умствено зрели хора. А организацията може да пере пари.“

ФБР научава за шпионската дейност на Джон Уокър през ноември 1984 г. от бившата му съпруга Барбара, която го прави по съвет на Лора. Барбара знае за шпионската му дейност от известно време и го е придружавала, когато е ходил до ТАЙНИЦИ, за да остави секретни материали или да прибере полагаемото му се възнаграждение. След години на отчуждение и пиянски спорове през 1976 г. те се развеждат. Тя 2 пъти уведомява ФБР за шпионската му дейност, но първия път напълно пренебрегват пиянския й брътвеж.

От края на 1984 г. ФБР поставя под наблюдение Джон Уокър. Арестуван е на 20 май 1985 г., след като е оставил 129 секретни документа за самолетоносача Нимиц (откраднати от сина му) в тайник в Пулсвил, Мериленд. Съветският вицеконсул АЛЕКСЕЙ ТКАЧЕНКО, който е забелязан близо до тайника, напуска САЩ на 23 май.

В навечерието на процеса през октомври 1985 г. Джон Уокър и синът му Майкъл се съгласяват да се признаят за виновни в шпионаж и да окажат помощ на правителството в случая с Джери Уитуърт. Уокър получава доживотна присъда, а синът му — 25 години. КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ на Джон Уокър е Челюсти (Jaws от инициалите на името и фамилията му „J“ и „W“).

По време на разпитите Джон Уокър няколко пъти се проваля на тест с ПОЛИГРАФ. Следователите са объркани от отговорите му за произхода и размерите на шпионския кръг.

Анализаторите на американските специални служби стигат до извода, че към момента на ареста на Уокър през 1985 г. Съветският съюз е получил и декодирал повече от 1 млн. съобщения благодарение на КРИПТОМАТЕРИАЛИТЕ, осигурени от него. „Руснаците са получили достъп до информация за въоръжените сили, за боеготовността и тактиката — казва министърът на отбраната Каспар Уайнбъргър, помолен да оцени вредата, причинена от Уокър и Уитуърт. — Сега имаме ясни сигнали, руснаците са в течение на всички аспекти на нашата военна доктрина и воденето на бойни действия в открито море. Ясно ни е, че това е в резултат от шпионската дейност на Уокър.“

shpionazh-91.jpgДжон Уокър-младши