Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Филд, Ноъл (1904–1970)

Бивш американски дипломат, който изчезва през 1949 г., малко преди името му да се появи във връзка с процеса срещу АЛДЖЪР ХИС — бивш служител в Държавния департамент. Хис е обвинен в сътрудничество с Коминтерна и в кражба на правителствени документи през 30-те години.

След завършване на образованието си в Харвард Филд постъпва в Държавния департамент през 1926 г. През 1936 г. напуска и започва работа в Обществото на народите в Женева, а по-късно — в Комитета на унитарианските служби в Швейцария. Там е въвлечен в шпионска мрежа, ръководена от генерал ВАЛТЕР КРИВИЦКИ — ръководител на съветското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ в Европа, който през 1939 г. емигрира на Запад.

В Швейцария Филд среща стар приятел на семейството — АЛЪН ДЪЛЕС, който е резидент на УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ (УСС) в Берн. Филд започва работа в УСС, като същевременно работи и за Комитета на унитарианските служби при подпомагането на бежанци. УСС му поставя задачата да установи контакт с Германската комунистическа партия (ГКП). ЮРГЕН КУЧИНСКИ — лидер на ГКП в изгнание и сътрудник на УСС, организира нелегално антифашистко движение. След войната Филд се връща в Съединените щати и се опитва с помощта на Хис да постъпи отново в Държавния департамент. Филд е комунист и емигрира заедно със съпругата си, търсейки политическо убежище в Чехословакия, а по-късно — в Унгария. Там го приемат за агент на ЦРУ и е арестуван от унгарската тайна полиция. Филд дава показания на процеси, скалъпени да отстранят унгарски лидери, неудобни на руснаците.

След 5-годишен престой в Унгария е освободен от съдебна отговорност. Избира да остане в Унгария. След неуспешното унгарско въстание от 1956 г. той пише изявление, в което защитава съветското потушаване на бунта. Държавният департамент го лишава от гражданство. Филд умира в Будапеща през 1970 г.