Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Барън, Джон

Издател на Рийдърс дайджест, изиграл значителна роля в усилията на ФБР за публикуването на официалната версия за шпионската дейност на военнослужещия от ВМС на САЩ ДЖОН УОКЪР. С опит във военноморското разузнаване, експерт по въпросите за КГБ, Барън свидетелства и в двата процеса срещу агента на ФБР РИЧАРД МИЛЪР и в процеса срещу ДЖЕРИ УИТУЪРТ.

Барън до такава степен участва на страната на обвинението при воденето на делото срещу Уитуърт, че помощник главният прокурор Уилям Фармър моли съда да му се разреши да остане с другите обвинители по време на целия процес. Съдията отхвърля молбата.

ФБР без колебание решава да използва Барън в качеството му на свидетел експерт, тъй като той не е техен сътрудник и не може даже случайно да огласи каквито и да било „секретни“ сведения. В показанията си под клетва на процеса срещу Уитуърт Барън признава, че има ДОСТЪП за работа със секретни материали, и намеква, че е разполагал с данни от спътниковото разузнаване. А когато се разнищва историята с продажбата на техническа документация на ЦРУ за спътниците (вж. КАМПИЛЕС, УИЛЯМ), той разказва за космическите снимки като за нещо толкова „съвършено и чувствително, че можем дори да видим цвета на брадата“. До този момент за такава детайлност на космическите снимки публично не се е споменавало.

Барън не получава възнаграждение за услугата си на ФБР. Затова пък използването на източниците за информация на ФБР помага много за търговския успех на книгите му.

В книгата си „Да разкъсаш кръга“ („The Breaking the Ring“, 1987) той представя официалната версия за залавянето на Уокър и на другите членове от неговия кръг от ФБР. Други негови книги: „КГБ: Секретната дейност на съветските тайни агенти“ („KGB: Secret Work of Soviet Secret Agents“, 1974) и „КГБ днес: невидимата ръка“ („KGB Today: The Hidden Hand“, 1983), и двете издадени от Рийдърс дайджест прес, както и „Операция Соло“ („Operation Solo“, 1996). (Вж. СОЛО.)