Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Долницин, Анатолий

фалшиво име на генерал-майор, разпространено през 1963 г. от британски разузнавачи, когато Дейли телеграф се опитва да се добере до самоличността на съветски ИЗМЕННИК, когото разпитват в Лондон.

В действителност предателят е АНАТОЛИЙ ГОЛИЦИН. Докато се подготвя УВЕДОМЯВАНЕ „Д“ за пресата, съдържаща молба да не бъдат публикувани материали за предателя, един от сътрудниците по сигурността от МИ–5 погрешно изписва фамилията на руснака. (Машинописката написва името като Долницин вместо Голицин.) Така реалният Голицин се превръща в несъществуващия Долницин.

Дейли телеграф решава да не се подчини на УВЕДОМЯВАН Е „Д“ и публикува статията „Съветски шпионин получава подслон във Великобритания“. Вбесеният Голицин знае, че грешката в името няма да заблуди КГБ, и решава да избяга от Великобритания — прехвърлен е за разпит в САЩ.

За грешката има напълно обяснима причина. През септември 1961 г. в Англия работи дипломат на име Анатолий Александрович Долницин. Журналистите предполагат, че той е предателят. Служителят от МИ–5, направил грешката, очаква да бъде наказан, но вместо това получава поздравления. „Тайните служби — пише НАЙДЖЪЛ УЕСТ в книгата «Въпрос на доверие» («A Matter of Trust», 1982) — бяха постигнали малка победа и в бъдеще журналистите щяха да бъдат подвеждани, разчитайки на официалната, макар и погрешна версия за Долницин. Това е истината за случилото се.“