Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Агенция по сигурността на въоръжените сили (АСВС)

Създадена на 20 май 1949 г. Обединява дейността на американската армия, военноморския флот и военновъздушните сили в областта на КРИПТОЛОГИЯТА. Ръководи се от началниците на личния състав на съответните родове войски. Така агенцията покрива цялото разузнаване на радиотехническите комуникации и сигурността на радиотехническите връзки. Агенцията е засекретена. През януари 1950 г. военните прехвърлят достатъчно персонал — както военен, така и цивилен — в АСВС. С избухването на Корейската война през юни 1950 г. става наложително дейността на радиотехническите комуникации и радиотехническите връзки да се разшири — новосъздадената агенция не може да се справи с големия обем и сложност на работата. Според официални сведения по време на войната „… качеството на стратегическото разузнаване на радиотехническите комуникации е по-ниско, отколкото през Втората световна война“. Появяват се търкания между АСВС, другите агенции, ПОТРЕБИТЕЛИТЕ на информация и дори Държавния департамент.

В действителност АСВС е четвъртата криптоложка агенция, която се съревновава с дейността на армията, военноморския флот и военновъздушните сили.

Всичко завършва с това, че президентът Труман събира специална група от експерти в края на 1951 г., която през октомври 1952 г. намира изход със създаването на Агенцията за национална сигурност (АНС).

Вж. ФОРТ МИЙД.

Директори на АСВС:

Юли 1949 — юли 1951: контраадмирал Ърл Стоун (от ВМС).

Юли 1951 — ноември 1952: генерал-майор Ралф Канин (от армията).