Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Ким

Герой от популярния едноименен роман на Ръдиард Киплинг. Ирландско сираче, отгледано като индус в Индия, Ким е пример за мнозина, които в истинския живот или в мечтите си са играли във ВЕЛИКАТА ИГРА — разузнаването, както я нарича Киплинг. Ким умело променя самоличността си — ту е индус, ту мюсюлманин, ту европеец. Той е идеалният АГЕНТ. Той може да шпионира и точно да предаде това, което е видял. Следните думи в романа на Киплинг стават верую за участниците и зрителите на Великата игра:

От време на време Господ благославя появата на особен род хора — и ти си един от тях, — които имат страстта да продължават напред с риск за живота си и да откриват нови светове. Днес може да е абстракция, утре — нещо по-близко, а вдругиден да е информация за твоя съсед, който е имал глупостта да се противопостави на властта… Когато влизаш във Великата игра, ти трябва да бъдеш единак… сам с надвисналите опасности. Но ако плюеш, ако седнеш или коленичиш по начин, различен от начина, по който го правят хората, които наблюдаваш, може да бъдеш посечен.

ХАРОЛД (КИМ) ФИЛБИ получава прякора си от героя шпионин. А както отбелязва Питър Гроус в книгата си „Джентълменът шпионин“ („Gentleman Spy“, 1994) — биография на АЛЪН ДЪЛЕС — ДИРЕКТОР НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ. Дълес е харесвал книгата. Тя е била дори до смъртния му одър.