Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Денистън, Алъстър (1881–1961)

Ръководител на британската ПРАВИТЕЛСТВЕНА ШКОЛА ЗА КОДОВЕ И ШИФРИ, разположена в ПАРК БЛЕЧЛИ по време на Втората световна война. Под негово ръководство в периода от 1921 до 1944 г. школата прониква в италианските КОДОВЕ и в по-голямата част от германските комуникации, обработени с шифровъчната машина ЕНИГМА. (Въпреки че е кръстен Александър, Денистън използва името Алъстър.)

Получава образованието си в колежа Боудън в Англия, в университета в Бон и в Сорбоната, Денистън е играч в британския отбор по хокей, с който участва в олимпийските игри, и преподава френски и латински в училище за момчета. През 1912 г. постъпва в морския колеж в Осбърн, където преподава езици. В началото на Първата световна война е назначен към СТАЯ 40 на Адмиралтейството, където са съсредоточени усилията за декодиране.

След войната започва работа в Правителствената школа за кодове и шифри, която през 1919 г. наследява СТАЯ 40. Две години по-късно е назначен за ръководител на агенцията, която носи отговорност за съставянето на всички КОДОВЕ и ШИФРИ, използвани от британското правителство, а също и за проникването в чуждите комуникации. Опитите на школата да пробие в германските комуникации имат твърде ограничен успех. При разчитането на италианските кодове школата постига значителен успех по време на европейската политическа криза през 30-те години.

Денистън посещава Варшава през юли 1939 г., за да се срещне с декодировчиците от полското БЮРО ШИФРОВ. Поляците разкриват пред него, че с френска помощ са проникнали в германските шифри на ЕНИГМА. По-късно Денистън получава от поляците една машина Енигма, а също и помощ от французите. Това дава възможност на школата да проникне почти във всички германски комуникации.

През август 1939 г., малко преди началото на Втората световна война, Денистън премества школата от щабквартирата на МИ–6 на БРОДУЕЙ 56 в Лондон в ПАРК БЛЕЧЛИ, за да избегне евентуалните въздушни нападения над британската столица.

През август 1941 г. Денистън осъществява първото от 3-те си посещения в САЩ, за да обсъди въпроси по декодирането с американската армия и флот. Тези срещи довеждат до безпрецедентното СЪГЛАШЕНИЕ БРЮС от май 1943 г.

Под ръководството на Денистън школата се разраства бързо, но напрежението е огромно. По-късно той се замесва във вътрешните противоречия, свързани с работата около декодирането. През януари 1942 г. Денистън, който е технически ръководител на школата, се премества в Лондон, за да води дипломатическите и търговските усилия в декодирането. ЕДУАРД ТРАВИС поема работата в ПАРК БЛЕЧЛИ. Денистън се разболява (има камък в бъбрека) и е принуден да се оттегли през 1944 г. (Травис става ръководител на всички операции на школата).

Денистън е болен, депресиран и притеснен, когато го „отстраняват“. Той умира, преди успехите в декодирането на Енигма да бъде оповестени.