Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Тидге, Ханс Йоахим (1937)

Западногермански контраразузнавач, избягал през април 1985 г. в Източна Германия.

Тидге е високопоставен сътрудник на западногерманската служба по контраразузнаване ФСЗК, специализирал се в залавянето на шпиони от ГДР. В разузнаването е от 1966 г.

Колегите му го описват като алкохолик, дълбоко затънал в дългове, човек, който не може да се справи с живота. Съпругата му Уте умира през юли 1982 г. при съмнителни обстоятелства — подхлъзва се и пада в дома си в Кьолн. Дъщерите му вземат наркотици. (Смъртта на съпругата му навремето е приета като нещастен случай, след бягството на Тидге през 1985 г. в Източна Германия прокуратурата в Кьолн подновява следствието във връзка със смъртта й.)

Колкото и потиснат и отчаян да е бил, Тидге е достатъчно добър професионалист, за да предава на Източна Германия информация, която да му гарантира топло посрещане в случай на нужда. Предал е най-малко двама АГЕНТИ, които работят за ФСЗК в Източна Германия, и е предупредил най-малко трима източногермански агенти да избягат от Западна Германия. Очевидно не е могъл да спаси МАРГАРЕТЕ ХЬОКЕ — секретарка в канцеларията на западногерманския президент Рихард фон Вайцзекер. Почти по същото време, когато Тидге бяга в Източна Германия, тя е арестувана по обвинение в шпионаж.