Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Мата Хари (1876–1917)

Най-известната жена шпионин, макар и най-вероятно да не е била такава. Тя е наивна и лесно се подвежда, а също и лесно попада в капани, заложени от нейни „приятели“ и врагове през Първата световна война. Оксфордският речник я описва като „прототип на съблазнителен шпионин“.

Родена е в Холандия в семейството на богат холандски собственик на магазин; майка й е от остров Ява. Маргарета Гертруд Зеле посещава училище за учителки, но е принудена да напусне поради сексуални връзки с директора. На 18 години се омъжва за холандски военноморски офицер, който е 20 години по-възрастен от нея. Скоро се преместват в Холандска Ост (Източна) Индия. Имат 2 деца, но през 1906 г. се развеждат.

През 1905 г. тя заминава за Париж и приема името Мата Хари (Око на зората) и се представя за принцеса от остров Ява. Дебютът й е като еротична танцьорка в Музея по изтокознание. По-късно изнася представления пред възторжена публика в много страни в Европа и Египет. Поддържа връзки с богати и влиятелни любовници.

През Първата световна война Мата Хари се запознава с 25-годишния руски пилот капитан Вадим Маслов от военновъздушните сили на Франция, който е син на адмирал. През лятото на 1916 г. Маслов е ранен и тя иска разрешение да го посети в болницата. Френските служители на ВТОРО БЮРО й дават исканото разрешение, но в замяна й предлагат да шпионира германците, ако е възможно дори кронпринца, когото тя познава. За усилията й обещават 1 млн. франка.

За да изпълни мисията си, Мата Хари пътува до Испания, минавайки през неутрална Холандия, а от там — в Германия, за да се срещне с кронпринца. По пътя за Холандия корабът й спира във Фалмът, Англия, където е задържана и разпитана. Британските служители я предупреждават да не ходи в Германия и я изпращат обратно в Испания. Там се запознава и има любовна връзка с германския военен АТАШЕ майор Кале. Знаейки, че съюзниците ще го прочетат, той изпраща кодирано съобщение в Берлин, в което се казва, че шпионин Х–21 се оказва много полезен.

На 4 януари 1917 г. Мата Хари се връща в Париж, а на 13 февруари е арестувана. Макар и французи, и англичани да я подозират, че шпионира за германците, те нямат конкретни доказателства срещу нея. В стаята й е открито симпатично мастило, което е доста сериозно доказателство по това време. Тя твърди, че това е част от грима й. Признава, че взима пари от германците, но твърди, че са от любовници, а не за шпионска дейност.

Независимо от това е предадена на военен съд, призната е за виновна и разстреляна от френски стрелкови отряд на 15 октомври 1917 г. Тя отказва да я завържат и да й покрият очите и изпраща въздушна целувка на 12-имата мъже от стрелковия отряд, преди пушките да разкъсат утринната тишина. Никой от бившите й любовници, нито от семейството й не потърсва тялото и то е предадено на една парижка болница за упражнения на студентите медици по дисекция.

Създателите на 3 филма полагат усилия да пресъздадат живота й: „Мата Хари“ („Mata Hari“) е класическа мелодрама от 1931 г., в която играят Грета Гарбо, Рамон Новаро и Лайънъл Баримор. Френската версия „Мата Хари, агент Х–21“ („Mata Hari, Agent H21“, 1964) е с участието на Жана Моро, а третата — „Мата Хари“ („Mata Hari“, 1985), е смехотворен опит да се използва името на екзотична личност, която не е била шпионин.

shpionazh-53.jpgМата Хари, 1915 г.