Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Харпър, Джеймс (1934)

Електронен инженер, доброволно продавал информация за американските ракети на СБ (Служба Безпиешченства) — полската разузнавателна служба, чиято работа в САЩ се е ръководила от КГБ.

Харпър получава подготовката си по електроника във военноморския флот. След уволнението му през 1955 г. работи в няколко фирми за електроника. През 1975 г. създава своя собствена фирма за производство на дигитални секундомери. През същата година неговият бизнессъдружник Уилям Бел Хюгъл запознава Харпър с двама поляци, които му дават „списък за покупки“, където има информация за високи технологии и уреди, включително ракета.

Харпър не притежава ДОСТЪП до секретни материали и не работи по каквито и да е договори, свързани с отбраната. Но той предава достатъчно полезна технологическа информация. През ноември 1975 г. заминава за Женева, където продава информацията си за най-малко 5000 долара. По-късно той определя информацията като несекретна. През юли 1979 г. двамата с Хюгъл се срещат във Варшава със Здислав Пшиходзин, който се представя за служител от полското Министерство на машиностроенето, но в действителност е подполковник от СБ. Харпър тогава разработва дългосрочна програма за продажба на поляците и на КГБ на тайни на американската отбрана.

Приятелката на Харпър Руби Луиз Шулер е изпълнителна секретарка в Системс контрол инкорпорейтид (СКИ) в Пало Алто, Калифорния, и има достъп до секретни материали. СКИ извършва проучвания за американската армия в областта на балистичните ракети, съсредоточавайки се над ракетите Минитмън и други стратегически системи, над тяхната устойчивост и неуязвимост при евентуално съветско ракетно нападение. След работа Шулер системно отваря един от сейфовете и изважда секретни документи. Изнася ги от завода, като ги слага в бележника си или ги скрива под дрехите си.

През юни 1980 г. Харпър се среща във Варшава с Пшиходзин и му продава 100 кг документи, скрити в тайник във водите на една река. Пшиходзин и други агенти от СБ работят цялата нощ, за да отделят страниците и да възстановят документите, така че да бъдат годни за работа. На следващия ден, както се твърди в доклада на американското КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ по случая, „документите са занесени в съветското посолство, където екип от 20 експерти от КГБ, пристигнали специално от Москва, заявяват, че са истински и особено ценни“. Харпър получава 100 000 долара, а Пшиходзин и екипът му — похвала от председателя на КГБ ЮРИЙ АНДРОПОВ.

На следващата среща, проведена във Варшава през септември 1980 г., Харпър донася списък на секретните документи в сейфа, до който Шулер има достъп. Пшиходзин и помощниците му набелязват само необходимите. Същата година Харпър доставя исканите документи и получава 20 000 долара.

През декември 1980 г., следвайки инструкциите на Пшиходзин, Харпър се среща в Мексико с полски агент с КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ Жак. Харпър използва кодовото наименование Джимо. Жак плаща на Харпър 10 000 долара по сметка. По-късно Харпър изпраща копия на 17 секретни документа и получава 110 000 долара.

През септември 1981 г. Харпър, уплашен, че Шулер може да го предаде, се обажда анонимно на адвокат, като се надява да получи имунитет при евентуален процес. Той предлага сътрудничеството си и евентуално работа като ДВОЕН АГЕНТ. Но ЦРУ и ФБР са вече по следите му. ИЗТОЧНИК на ЦРУ, почти сигурно полковник ВЛАДИСЛАВ КУКЛИНСКИ, е съобщил за необичайната похвала на СБ от страна на Андропов, както и за това, че е дочул думите „Калифорния“ и „ракетно проучване“. Тази информация след време отвежда ФБР до Харпър и през октомври 1983 г. той е арестуван. Запознават го с материалите, с които разполага обвинението, и той, за да запази живота си, сключва сделка със съда. Осъден е на доживотен затвор.

Шулер умира през юни 1983 г. Хюгъл, който някога е бил кандидат за Конгреса от Демократическата партия, успява да избяга от Съединените щати и не е съден.