Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Васъл, Уилям Джон (1924)

Чиновник в британското Адмиралтейство, шпионирал за Съветския съюз. Арестуван е на 12 септември 1962 г., признава вината си и на 22 октомври 1962 г., деня, в който президентът Кенеди обявява КУБИНСКАТА РАКЕТНА КРИЗА, е осъден на 18 години затвор. Васъл излежава 10 години от присъдата си.

Разследването на шпионските му действия тръгва от АНАТОЛИЙ ГОЛИЦИН, съветски ИЗМЕННИК, който казва на следователите си, че ХОМОСЕКСУАЛИСТ, който работи в Адмиралтейството, е съветски шпионин. Оперативни работници от МИ–5 стигат до Васъл.

Син на свещеник, Васъл има доста разнообразна кариера в държавните структури. Бил е помощник личен секретар на цивилния лорд на Адмиралтейството и е служил в британското посолство в Москва като адютант на военноморския АТАШЕ. През декември 1956 г. той преминава проверка за достъп до засекретена информация за атомната енергия и военните материали с гриф СТРОГО СЕКРЕТНО.

По време на войната е фотограф в Кралските военновъздушни сили, а след това насочва фотографските си умения към копиране на документи. При проверка на стаята му са открити фотоапарат Екзакта и ленти.

Твърди се, че Васъл става шпионин, поддавайки се на шантаж от страна на съветски разузнавачи, на които е станала известна хомосексуалната му наклонност. Подигравателно го наричат Вера.

Делото на Васъл поставя на дневен ред въпроса за вътрешната сигурност на държавните структури във Великобритания и води до създаването на т.нар. Трибунал за Васъл, чиито членове стигат до извода, че поведението на Васъл е трябвало да предизвика съмнения далеч по-рано, а склонността му към хомосексуализъм, с която е бил уязвим пред шантажистите, също е трябвало да бъде забелязана от тези, които отговарят за вътрешната сигурност на държавните учреждения.