Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Документи на Пентагона

Повече от 4000 страници официални документи, които посочват в подробности началото на американското участие във войната във Виетнам (вж. ВИЕТНАМ). Те са откъси от официално проучване от 7000 страници, което включва много на брой СТРОГО СЕКРЕТНИ и секретни документи. Фотокопие на проучването е предадено на Ню Йорк таймс от Даниъл Елсбърг, бивш служител на Министерството на отбраната. (По-късно Вашингтон поуст също получава копие от проучването.)

Елсбърг е прехвърлен от Пентагона в Държавния департамент и е изпратен като съветник в посолството на САЩ в Сайгон по време на администрацията на Джонсън. Във Виетнам той работи за ЕДУАРД ЛАНСДЕЙЛ — офицер от ЦРУ, който смята, че Елсбърг е поддръжник на войната. През 1969 г. се завръща в корпорация Ранд, където извършва секретна дейност за Министерството на отбраната. Войната е разбила всички илюзии на Елсбърг. Той е обвинен в шпионаж и конспирация, както и колегата му Антъни Русо. По-късно обвиненията са оттеглени от федералния съдия поради правителствена грешка.

Документите на Пентагона разкриват американското участие във Виетнамската война от началото на 1940 до март 1968 г. В тези документи има и значително количество материали за американските разузнавателни операции в Югоизточна Азия. Документите са създадени благодарение на 18-месечните усилия на Министерството на отбраната, включително с достъп до досиетата на ЦРУ и Държавния департамент. Целта е била да се документира историята на американското участие във войната. Началото на проучването е поставено през юни 1967 г. от министъра на отбраната Робърт Макнамара.

На 13 юни 1971 г. Ню Йорк таймс започва да публикува документите. Отначало президентът Никсън няма нищо против, тъй като те разкриват действия, предприети от миналата администрация на демократите. Но съветникът му по въпросите на националната сигурност Хенри Кисинджър го убеждава да се противопостави на разкритията за минали американски дипломатически тайни поради влиянието, което подобно действие може да окаже върху бъдещите американски отношения с други държави.

Правителството успява да забави вестникарската публикация. Но сенаторът Майк Гревъл свиква специално съвещание на своята подкомисия за обществени сгради и площи в нощта на 29 юни 1971 г. и внася всички документи — общо 4100 страници, в официалната статистика на подкомисията. По този начин те стават обществена собственост. Поуст, Таймс и други вестници продължават да публикуват откъси от документите на Пентагона, които по-късно излизат в 4 тома. Гревъл пише в предговора си към тях:

Всеки, който прочете това проучване, не може да не стигне до заключението, че ако истинските факти са били известни по-рано, войната щеше да бъде прекратена много по-рано, а безсмислената смърт на стотици хиляди американци и виетнамци щеше да бъде избегната. Това е незабравимият урок на Документите на Пентагона. В аналите на американската история не може да се открие по-добър аргумент срещу непроверената секретност на правителството. Документите на Пентагона разкриват умишлено задържане и изкривяване на факти. В тях няма военни тайни, чува се само ужасяващата молитва в храмове за спорни цели, създадени една върху друга в курса на четири администрации и поддържани днес от пета. Документите на Пентагона показват, че през последния четвърт век сме създали нова култура, култура на националната сигурност, защитавана от влиянието на американския начин на живот с щита на секретността.