Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Иванов, Игор (1931)

Без съмнение единственият осъден за шпионаж и пуснат на свобода под гаранция.

Иванов пристига в Съединените щати през март 1962 г. като шофьор в съветската търговска агенция Амторг. Следващата година ФБР успява да разобличи шпионска група от четирима съветски граждани и американския инженер ДЖОН БУТЕНКО, които се опитали да се доберат до секретни планове на стратегическото военновъздушно командване.

През октомври 1963 г. ФБР залавя заподозрените с веществени доказателства. Трима от руснаците работят в ООН и имат дипломатически имунитет. Те са обявени за персона нон грата и са изгонени от Съединените щати. Иванов и американският гражданин са подведени под съдебна отговорност за шпионаж.

През декември 1964 г. и двамата са осъдени на по 30 години затвор. Иванов обаче е освободен под гаранция 100 000 долара, внесени от съветското посолство, а присъдата му е предадена за обжалване по етапния ред в американската съдебна система.

Следващата година руснаците се опитват да разменят Иванов за Нюкъум Мот, американски книготърговец, който пристига като турист в Норвегия, но попада на територията на Съветския съюз (границата между Норвегия и СССР не е била ясно очертана на картата и той просто се е заблудил). След тримесечна пълна изолация Мот е предаден на съда, признат е за виновен за нелегално пресичане на границата и е осъден на 18 месеца в трудов лагер.

Американското правителство отказва предложената размяна. (Мот умира при неизяснени обстоятелства през януари 1966 г.) През 1971 г. Иванов получава разрешение да замине в Съветския съюз при условие, че ще се върне в Съединените щати за следващото заседание на съда. Той не се завръща в Съединените щати.