Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Моравец, Франтишек (1895–1966)

Водещ чешки разузнавач. През Първата световна война се сражава на няколко съюзнически фронта като член на Чешкия „чуждестранен легион“. След войната остава в армията, навлизайки в разузнаването през 1934 г., когато като подполковник е назначен в Генералния щаб за ръководител на шпионажа и КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕТО. Тези дейности са важни за страната поради опасността, която идва от Германия, и поради факта, че 3,5 млн. германци живеят в Судетския планински район на Чехословакия.

През 1936 г. Моравец започва да разменя разузнавателни сведения с руснаците и на следващата година става ръководител на чешкото разузнаване. През този период постига няколко успеха срещу Германия, включително вербуването на ПАУЛ ТЮМЕЛ като шпионин.

Когато на 14 март 1939 г. Германия превзема Чехословакия, Моравец и екипът му бягат във Великобритания, където той работи за чехословашкото правителство в изгнание и сътрудничи с британското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ. Играе съществена роля при планирането на убийството на РАЙНХАРД ХАЙДРИХ в Чехословакия. Награден е с американския орден Легион на честта и Орден на Британската империя за службата му в съюзническото разузнаване през Втората световна война.

Моравец става заместник-директор на чехословашкия Генерален щаб във Великобритания, но поради съветската опозиция през 1945 г. е уволнен. След войната е дивизионен командир в чехословашката армия. Когато през февруари 1948 г. властта в Чехословакия е взета от комунистите, е принуден да емигрира в Съединените щати, където остава до края на живота си.

Автобиографията му „Ръководител на шпиони“ („Master of Spies“) е публикувана през 1975 г.