Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Ланг, Хърмън (1902-?)

Американец от немски произход, предал на Германия чертежи за строго секретен бомбардировъчен мерник Нордън.

Ланг емигрира в Съединените щати през 1927 г. и си намира работа в Нордън ко. — малка военна фабрика в Ню Йорк, която разработва системи мерници за пускане на бомби от голяма височина. Кръстена е на името на Карл Нордън, холандско-американски изобретател, който започва да я разработва през 1928 г. заедно с инженера Тиъдор Барт.

През 1937 г. НИКОЛАУС РИТЕР, офицер от АБВЕРА — германското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ, заминава за Ню Йорк и се запознава с Ланг чрез информатор. Ритер е ръководител на шпионажа срещу Съединените щати и Великобритания. Ланг му казва, че притежава копия на бомбения мерник. Ланг е инспектор в отдела за технически контрол в завода и успява да изнася тайно копията от фабриката. Вкъщи, докато жена му спи, ги пречертава и ги връща на следващия ден.

Копията са големи и трябва да се навиват, а не да се сгъват. Ритер нарежда на КУРИЕРА да скрие рулоните в чадър и да ги отнесе на борда на германски пътнически кораб на котва в Ню Йорк. По-късно Ланг пречертава и други планове на бомбени мерници и ги изпраща в Германия чрез посредник, като ги нарязва и ги скрива във вестници, които се изпращат за Германия. Получаването на плановете на бомбения мерник е най-важното постижение в разузнавателната дейност на Ритер в Съединените щати.

През 1938 г. Ланг пътува за Германия, където получава благодарности от Луфтвафе и е вербуван като постоянен агент на Абвера. Но когато се завръща в Съединените щати и възобновява работата си в Нордън ко., той не може да постигне това, което е направил до този момент. Ланг става член на ШПИОНСКИ КРЪГ ДЮКЕЙН.

В бомбената фабрика се спазва изключителна точност, наистина не толкова добра, колкото твърдят рекламните агенти: „Може да се пусне бомба в буркан с туршия от 7,5 км.“ Продуктите на фабриката намират широко приложение по време на тежките американски бомбардировки над окупираната от германците Европа през 1942 г. Уредът е толкова секретен, че мерниците на Нордън не се използват в бомбардировачите B–25 при бомбардировките над Япония през април 1942 г. Опасенията са били мерникът да не попадне в ръцете на японците. Доста преди това германското Луфтвафе е използвало принципите на Нордън. Подробностите около мерника се пазят в тайна до 1947 г.

Ланг е издаден от УИЛЯМ СЕБЪЛД — ДВОЕН АГЕНТ, който работи за ФБР — и е осъден на 18 години лишаване от свобода след процес през 1942 г.