Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хол, Уилям Реджиналд (1870–1943)

ДИРЕКТОР НА ВОЕННОМОРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ (ДВМР) на Великобритания от 1914 до 1917 г. Създава организацията за декодиране СТАЯ 40, където е декодирана ТЕЛЕГРАМАТА ЦИМЕРМАН, чието съдържание има огромно значение за решението на Съединените щати да влязат в Първата световна война. Стая 40 постига и други значителни успехи.

Прякорът на Хол е Семафора. Говорело се, че едното му око примигвало като военноморски светосигнален апарат. В историята „Британското разузнаване през Втората световна война“ („British Intelligence in the Second World War“, 1979) от Ф. Х. ХИНСЛИ и съавтори се посвещават няколко реда на Хол, който е представен като много активен и енергичен. Той „изгражда своя система на разузнаване, еднолично решавайки кога и как да предава събраната информация на другите ведомства и действайки независимо от другите подразделения по политическите въпроси, които са извън пределите на Адмиралтейството“. А независимостта и самостоятелността на Хол са толкова ярко изразени, че през „1918 г. в британския военноморски флот с подкрепата на Министерството на външните работи даже се поставя въпросът за премахването на постовете директор и заместник-директор“.

Син на капитан I ранг Уилям Хенри Хол — първия директор на разузнавателния отдел на Адмиралтейството (1882–1889), Семафора Хол постъпва във флота през 1884 г. Издига се до капитан на кораба за обучение на курсанти Корнуол, на бойния Натал и на новия боен кораб Куин Мери през 1913–1914 г. Той въвежда много промени, включително вече станалата стандартна трисменна караулна система, при която обикновено една трета от екипажа е дежурен. (Дотогава на военните кораби във всички флотове е имало 2 вахти.)

През ноември 1914 г. Хол е назначен за директор на военноморското разузнаване и заема този пост до януари 1919 г. Той създава военноморската разузнавателна организация по време на войната, поощрява радиопрехващателната дейност и декодирането и осигурява на флота подходящи разузнавателни сведения. Издига се до звание контраадмирал, а през 1926 г. вече е адмирал. Американският посланик в Лондон от времето на Първата световна война доктор Уолтър Пейдж пише през март 1918 г. на президента Уилсън:

Хол е гений, когото е създала войната. Нито в романите, нито в действителния живот може да бъде открит човек като него. От всички чудесни неща, които знам, че е извършил, има някои, които могат да се опишат в роман. Човекът е гений — истински гений. Всички други в тайните служби са аматьори, а той е истински гений.

Хол е бил и депутат в Камарата на общините в британския парламент от Консервативната партия. Заедно с Еймъс Пизли пише книгата „Три войни с Германия“ („Three Wars with Germany“, 1943).

Хол започва да пише автобиография, но след няколко глави спира. Биографът му адмирал сър Уилям Джеймс казва в заключението на книгата „Очите на флота“ („The Eyes of the Navy“, 1955), че „лоялността и уменията на Хол му позволяват да упражнява решаващо влияние върху световните събития в отговорен исторически момент“.