Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Уотъргейт

Название на хотелски комплекс в Северозападен Вашингтон, където се е помещавал щабът на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ. Там през нощта на 17 юни 1972 г. проникват незаконно ВОДОПРОВОДЧИЦИТЕ (подразделение за специално разследване в администрацията на президента Никсън), за да поставят подслушвателни устройства и да фотографират различни документи. Тази акция в края на краищата се обръща в обвинение за незаконни действия на президента Никсън и предизвиква оставката му.

Петимата, влезли с взлом в Уотъргейт, са арестувани и подведени под съдебна отговорност. Това са Джеймс Маккорд-младши (координатор по сигурността в предизборния щаб на президента Никсън, бивш сътрудник на ФБР и Управлението по сигурността в ЦРУ), Бърнард Баркър (агент по недвижими имоти и бивш сътрудник на ЦРУ, участвал в десанта на въоръжени формирования в Залива на прасетата в Куба през 1962 г.), Франк Стърджис (наемник, свързан с ЦРУ), Еухен Мартинес (информатор на ЦРУ) и Вирхилио Гонзалес (шлосер).

Взломаджиите са разкрити от охраната, която се обажда във вашингтонската полиция. Следствието стига до още двама: ХАУЪРД ХЪНТ и Гордън Лиди. Хънт е бивш служител на ЦРУ и е работил заедно с Баркър.

Макар и официално ЦРУ да не е знаело за подготвяната акция, миналото на участниците навежда на подозрението, че е операция на централата, като в случай на неуспех ще се даде ОФИЦИАЛЕН ОТКАЗ за съпричастност на правителството. Нито един от взломаджиите не работи в ЦРУ, но Маккорд се е оттеглил от агенцията през 1970 г., а на Мартинес, изпълняващ поръчки на агенцията, му се плаща от агенцията. Хънт е получил техническа помощ от ЦРУ, когато прониква в кабинета на бившия психиатър на Даниъл Елсбърг непосредствено след публикуването на откраднатите от Елсбърг ДОКУМЕНТИ НА ПЕНТАГОНА.

Участниците в уотъргейтската акция не дават изявления, които да ги свържат по някакъв начин с Белия дом, но някои от тях настояват да получат парично възнаграждение. И когато разбират, че са напълно изоставени, Маккорд пише писмо до съдията, в което твърди, че Белият дом забулва истинската заповед за проникването. Това предизвиква скандал, станал известен като Уотъргейт.

Вж. ГРЕЙ, ПАТРИК; ХЕЛМС, РИЧАРД.