Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Рузвелт, Кърмит (1916-?)

Служител на ЦРУ, ръководил операция за сваляне на лявото правителство на иранския министър-председател Мохамед Мосадък през 1953 г.

Рузвелт започва разузнавателната си кариера като аматьор. Той е член на СТАЯТА — тайно общество на заможни американци, организирано от ВИНСЪНТ АСТОР и Рузвелт през 1927 г. Членовете на Стаята събират по неофициални канали разузнавателна информация и я предават на високопоставени представители на властта. През 30-те години сред ПОТРЕБИТЕЛИТЕ на Стаята е и президентът Франклин Рузвелт.

Кърмит Рузвелт — внук на президента Теодор Рузвелт, преподава история в Харвард, когато Америка влиза във Втората световна война. Той се присъединява към УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ (УСС) и служи в Близкия изток.

Рузвелт е специалист по проблемите на този регион, където в следвоенните години ЦРУ създава ИЗТОЧНИЦИ и задържа там оперативните си работници, включително Рузвелт, под различни ПРИКРИТИЯ.

През 1951 г., след като националистически групировки поемат контрол над иранския парламент, младият шах Мухамад Реза Пахлави с нежелание назначава Мосадък за министър-председател. Мосадък национализира иранския петрол. Това не само предизвиква международна криза по отношение на петрола, но и създава условия за възможно подчинение на Иран от Съветския съюз.

През юли 1953 г. Рузвелт се среща с шаха, който одобрява съвместен план на британската служба МИ–6 и ЦРУ с КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ АЯКС. Норман Шварцкопф — бивш директор на щатската полиция в Ню Джърси (баща на главнокомандващия във войната в Персийския залив) — е командвал иранската гвардия през Втората световна война. Рузвелт го убеждава да се върне в Иран и да помогне за изпълнението на операцията — да задържи войските, подкрепящи шаха, в навечерието на назряващия преврат.

През август 1953 г. шахът обявява, че е свалил Мосадък и че го е заменил с генерал Фазола Захеди. Мосадък отказва да отстъпи поста и избухват бунтове. Шахът напуска Иран и превратът започва. Под ръководството на Рузвелт верните на Пахлави правителствени войски потушават бунта и осигуряват охрана на платените от ЦРУ демонстранти в подкрепа на шаха. Захеди започва преследване срещу Мосадък и го принуждава да мине в нелегалност. Захеди става министър-председател, шахът се завръща в страната, западните нефтени компании сключват нови договори, а САЩ отпускат на Иран икономическа помощ в размер на 45 млн. долара.

Рузвелт е награден с Медал на националната сигурност, приветстван е като герой, който е успял да докаже, че ЦРУ може да осъществи държавен преврат. Неговият опит впоследствие е възприет от ЦРУ.

Операция Аякс е върхът в кариерата на Рузвелт. Тя съвпада с управлението на АЛЪН ДЪЛЕС като ДИРЕКТОР НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ от 1953 до 1961 г.

(Друг внук на президента Теодор Рузвелт — Арчибалд Рузвелт, също служи в ЦРУ главно под ПРИКРИТИЕ на сътрудник в радиостанция Гласът на Америка.)