Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

ГУПИ

Главно управление за проучвания и изследвания (Direction Generale des Etudes et Recherches — DGER) — френска служба за вътрешно разузнаване и контраразузнаване. Наследява ГУСС през 1944 г.

Исторически така са се сложили нещата, че френските разузнавателни служби винаги са се подчинявали на военните. ГУПИ подобно на предшественика си ГУСС нарушава традицията да се отчита пред военното министерство и прави това вече пред министър-председателя. Новото разпореждане е дело на Шарл дьо Гол, който създава ГУПИ с временното си правителство след освобождението на Франция през 1944 г.

Като директор на ГУПИ АНДРЕ ДЕВАВРЕН е известен с военния си псевдоним „полковник Паси“, по-рано ръководил военновременната организация ЦБИО — Централно бюро за информация и операции (Bureau Central de Renseignements et d’Action — BCRA). Деваврен нарежда на АГЕНТИТЕ от ГУПИ да събират разузнавателни сведения за политическите партии и съпротивителните движения. Освен това те трябва да наблюдават за подривни действия, извършени от комунистите. Управлението по технически контрол подслушва телефоните и прехваща пощата (стара френска традиция; вж. ЧЕРНА СТАЯ). Агентите държат под НАБЛЮДЕНИЕ хиляди граждани.

Десетте хиляди агенти на ГУПИ се пръсват из цяла Франция след освободителните съюзнически армии през 1944 г., за да дирят незаконно придобити богатства. Те подправят документи (умение, научено по време на окупацията) за хора, които, както внезапно се оказва, имат нужда от нова самоличност; изнудват политици, които са извършвали нелегални операции с валута. Възмутен французин казва, че агенцията е трябвало да бъде наречена Главно управление за подправяне и изнудване. Комунистите също си имат название за ГУПИ — Главно управление на предателите и издевателите.

ГУПИ просъществува от ноември 1944 до януари 1946 г., когато Дьо Гол се оттегля от поста временен президент на Франция. Агенцията бързо е закрита и заменена от СВДК (Служба за външна документация и контраразузнаване) — Service de Documentation Exterieure et de Contreespionage (SDECE.)