Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Организация Гелен

Разузнавателна служба, създадена от Съединените щати в Западна Германия след Втората световна война главно за събиране на разузнавателни сведения за съветските въоръжени сили.

През юли 1946 г. — година след своя престой и разговори с АРМЕЙСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ в Съединените щати, РАЙНХАРД ГЕЛЕН се връща в Западна Германия. Открива материалите, които е заровил по време на войната, и събира отново екипа си от 12-и отдел на Генералния щаб: ЧУЖДЕСТРАННИ АРМИИ — ИЗТОК.

Организацията на Гелен работи под напътствията на американската армия, която финансира нейната дейност. Щабквартирата се помещава от края на 1947 г. в едно имение в село Пулах, на 8 км южно от Мюнхен.

Групата успява да „събуди“ някои от ЗАКОНСЕРВИРАНИТЕ АГЕНТИ в Източна Германия и в западната част на Съветския съюз. Това са агенти, „изостанали“ при придвижването на съветските армии на запад през 1944–1945 г. Основата дейност на организацията е събирането на разузнавателна информация от разпитите на източногермански бежанци, които бягат на Запад, и от шпиони, които са били изпратени на Изток.

Организацията Гелен не е оценена положително от всички съюзници: американският генерал от армията Артър Трюдо я нарича „онази призрачна нацистка организацийка“. Но американската армия е доволна от работата й. След създаването на ЦРУ през 1947 г. започват тристранни преговори с американската армия и с Гелен за бъдещото финансиране на организацията. На 1 юли 1949 г. армейският контрол на организацията е предаден на ЦРУ.

Независимо че основните цели на организацията на Гелен са военните структури на територията на Източна Германия и Съветския съюз, все пак е известен един случай, в който организацията успява да вербува сътрудник на КГБ.

На 12 септември 1949 г. на територията на Западна Германия е създадена нова държава — ФРГ. Гелен провежда разговори с правителството, но му е забранено да прави каквото и да било. Година по-късно той се среща с канцлера Конрад Аденауер и между двамата възниква близко приятелство.

На 5 май 1955 г. Западна Германия става член на СЕВЕРНОАТЛАНТИЧЕСКИЯ ПАКТ и отново утвърждава суверенитета си. Аденауер решава, че организацията Гелен е добра база за създаване на разузнавателната служба на федералната република БНД (Bundesnachrichtendienst (BND) — Федерална информационна служба). Преобразуването започва на 1 април 1956 г., като БНД е прикрепена, но не и подчинена на администрацията на канцлера.

Вж. НЕЗАМЕНИМИТЕ.