Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бисъл, Клейтън (1896–1972)

Директор на американското армейско ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ (G–2) към края на Втората световна война. Обединява КРИПТОАНАЛИЗА и комуникационното прехващане под шапката на УПРАВЛЕНИЕТО НА ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ.

Бисъл постъпва във военновъздушните сили през 1917 г. и по време на службата си във Франция сваля 5 германски самолета. Провъзгласен е за въздушен ас. Въвежда своя техника за нощно пилотиране.

В началото на Втората световна война заминава за Китай под командването на генерал-майор Джоузеф Стилуел — командващ американските войски в Бирма и Китай и началник-щаб на Чан Кайшъ — лидер на националната партия на Китай Гуоминдан. През август 1942 г. Бисъл, вече генерал-майор, става командир на 10-а военновъздушна част за военни действия в района Китай — Бирма — Индия. Като поддръжник на Стилуел среща трудности с Чан Кайшъ, който поддържа генерал-майор Клер Шено, друг американски висш офицер от военновъздушните сили. През март 1943 г. по настояване на Чан Кайшъ Шено поема командването на всички военновъздушни операции в Китай.

През юли 1943 г. Бисъл е отзован в Съединените щати. Назначен е за заместник-началник щаб на армейското военновъздушно разузнаване (А–2). Седем месеца по-късно, през февруари 1944 г., е назначен за ръководител на цялото армейско военновъздушно разузнаване. Той успява да подобри сътрудничество с военноморския флот в областта на РАДИОТЕХНИЧЕСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ. На 15 септември 1945 г. — 13 дни след края на войната, с негова помощ е създадена АГЕНЦИЯТА ЗА СИГУРНОСТ В АРМИЯТА. Предназначението й е да контролира „всички формирования и персонал в областта на радиотехническото разузнаване и безопасността“. Предвидено е агенцията да е пряко подчинена на Управлението на военното разузнаване.

Бисъл е началник на G–2 до януари 1946 г. По-късно е военновъздушен АТАШЕ в посолството на САЩ в Лондон.